Къде са всички? Аз съм шибан шампион!

Без гаджето ми Джесика заспивам трудно, признава новият крал във Формула 1 Дженсън Бътън

Когато новият световен шампион във Формула 1 Дженсън Бътън най-накрая успя да се отскубне за малко от еуфорията на своя екип и влезе в конферентната зала на пистата Интерлагос в Бразилия, той бе посрещнат от доста празни редове и места. В смесицата си между небивала радост и учудване Бътън се провикна: Къде са всички? Аз съм шибан шампион!. Тази реплика бе достатъчна за да привлече вниманието на журналистите, които бързо застанаха по местата си и започнаха да заливат екзалтираният Дженсън с купища въпроси. Ето и интервюто, което новият крал на Формула 1 даде:

- Можеш ли да опишеш емоциите си?

- Чувствам се все едно още съм на пистата. Всички мисли ми минават през главата в момента. И добрите и лошите. Спомням си не само този сезон, но и предишните и общо взето може да се каже, че съм в екстаз. Бях много напрегнат особено във втората част на сезона тъй като колата се движеше добре, но поради някаква причина не можех да се справя с квалификациите. Когато знаеш, че имаш добър болид и не можеш да извлечеш най-доброто от него е много болезнено. Също така четох през цялото време множество вестници и списания, където имаше и доста негативни коментари. Въпреки това, добрите отзиви за нас бяха повече. Страхотно е да седя тук като световен шампион. Бях на върха на класиранията във всичките 16 състезания и това определя световните шампиони. Аз съм световен шампион и ще го повтарям цяла нощ след като отмениха полета ми. Това бе най-доброто ми състезание. Знаех какво трябва да направя и постигнах нужното. Не спечелих състезанието, но имах чувството, че съм. Аз съм шампион и няма да спра да го повтарям.

- Беше ли изнервящо да караш зад Кобаяши толкова дълго време?

- Това момче е доста откачено. Сигурно е заради липсата на опит, но той сменя линиите както си поиска. Това прави изпреварването му особено трудно и опасно. Винаги се стремях да съм близо за да атакувам в спирането за завой 1. Спирах по-късно, което според мнозина е опасно. Трябваше да спечеля точки за да победя Рубенс в крайното класиране.

-  Изглежда имаше по-различен подход в последните състезания, какво се случи?

- Не беше по-различен отколкото в предишните стартове. Правех нужното на пистата и имах добро темпо. Квалификациите обаче често ме спъват. Трябва да оправим това в следващото състезание. Не искам да ме победят като световен шампион толкова бързо. Може да се дължи на стрес или на недоглеждане. Най-вероятно е второто.

- Когато се събуди сутринта преди състезанието вярваше ли, че ще успееш да се справиш?

- Всъщност да. Не знаех какво ще направи Рубенс, но можех да се боря за пета или шеста позиция. Когато седях в гаража след втората част на квалификацията се случи най-лошото - съотборникът ми и главен конкурент за титлата спечели пол позишън. Коремът ми се обърна в този момент. След това отидох при инженерите, но те не бяха въобще притеснени. Излязох след това с тях, пийнахме по едно питие и знаех, че всичко ще е наред.

- Смяташ ли, че догодина ще си в позиция да защитиш титлата си с Браун?

- Следващата година искам да съм тук пак с Браун. Отборът има потенциал за това. Тези момчета не са звезди-еднодневки. Тук има страшно талантливи и оправни хора. Може да не сме големи като някои други тимове, но това ще е бонус за нас тъй като големите отбори ще трябва да намаляват персонала си. Ние обаче имаме достатъчно хора. Работихме над колата за тази година страшно много. Това обаче не значи, че сме се отказали от следващия сезон. Работим и върху новия болид. Все още има какво да очаквате от Браун GP. Все пак като изтрезнея на сутринта ще го обсъдим.

- Имало ли е моменти, в които не си вярвал, че това е възможно?

- Най-вече във втората си година във Формула 1. В началото с Уилямс бе много забавно, но след това се сблъсках с реалността, а тя беше, че съм прекалено млад и неопитен. Втората и третата година от кариерата ми бяха много тежки. Трябваше да работя над много различни части от карането си и Формула 1 изцяло превзе живота ми. Вторият подобен момент бе миналата година. В болида нямаше никакво добро темпо, а и последва много тежка зима за целия екип. Не ни съжалявайте де, тъй като всичко имаше щастлив край. Наистина не знаех дали пак ще се състезавам във Формула 1. Мислех да си почина една година, но много пилоти са правили това и след това биват забравени завинаги.

- Кои са хората, които ти помогнаха най-много, за да стигнеш до тук?

- Списъкът е доста дълъг. Баща ми както и цялото ми семейство ме подкрепят цял живот. Когато обаче имаш такава зима като миналата, това ти се струва като най-важното нещо на света. Сближи всички ни. От 2003 година карам с този отбор и вече сме си много близки. Слабите резултати от 2007 и 2008 година не успяха да пречупят екипа и той сътвори истинско бижу.

- Марк Уебър заяви, че ще спиш добре тази нощ тъй като си изработи титлата в последните няколко старта. Имаш ли какво да добавиш?

- Последните няколко седмици не ми бяха особено приятни. Дори и да имаш преднина е много трудно. Лягаш си с мисълта за квалификации и състезания, а когато съм сам и Джесика я няма, както бе тук, наистина трудно се заспива. В събота вечерта помолих момчетата от отбора да останат при мен, но те не пожелаха. Странно е тъй като в петък сънувах голям провал на квалификацията и така и стана. В събота обаче сънувах, че съм шампион и ето ме сега тук. Изглежда има нещо вярно в сънищата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?