Следвайте ни

Йордан Йовчев: Пловдивският тенис върви по правилен път

Има поне 4-5 деца от школите ни, за които в бъдеще ще се говори с уважение и респект, категоричен е кондиционният спец

Разказваме ви от доста време за великолепната седморка пловдивски тенисисти, които печелеха за България в мачовете от Европейската отборна зимна купа за децата до 12, 14 и 16 години. Много скоро тези деца ще ни накарат да сме горди с постиженията им на корта. 

Решихме да ви ги покажем и да разкажем нещо за тях. И не на последно място - за треньорите им. Те почти винаги остават в сянката на състезателите си, но без тях просто нямаше да ги има тези успехи. 

Децата са: Елизара Янева (Стоянстрой) - второ място на финалите в Съндърланд до 13 години, Йоанна Радулова (Тракия СКЛАТ) и Мария Рогачева (Пловдив 1981) - шесто място на турнира в Пловдив до 14 години, Илиян Радулов (Тракия СКЛАТ) - четвърто място в Белгия, Владимир Попов (Стоянстрой) - седмо място на турнира в Рончин, Франция, Иван Пенев (Локо 98) при 16-годишните не участва на финал заради контузия (на неговото място игра Мартин Хорозов от ТК Джуниър Про), Катерина Димитрова (Пловдив 1981) - четвърто място в Казан. 

След треньора на Елизара Янева и Владимир Попов в ТК "Стоянстрой" Веселин Петков, наставника на Йоанна и Илиян Радулови - Христо Боянов, Милко Милев - треньор на Иван Пенев и доскоро на Катерина Димитрова, и Димитър Константинов - треньор на Максим Хорозов, дойде време да ви представим една друга категория треньори. Те често остават в сянка, но без техните занимания на провал са обречени дори усилията на Роджър Федерер и Новак Джокович - треньорите по кондиция.

След мнението на Димитър Гушев, сега е ред и на Йордан Йовчев да сподели визията си за бъдещето на тениса в Пловдив. 

Кой е Йордан Йовчев? Бихте ли се представили пред хората?

От Пловдив съм, завършил съм Пловдивския университет. Занимавам се с атлетика от дете. 25 пъти съм бил шампион на България в спринтовете във всички възрасти. Полуфиналист съм на 100 метра на Световно първенство да 19 години, до 23 години също. Тренирал съм при много треньори. Първият ми беше Лидия Гушева - много държа това да се знае, тъй като съм <210> изключително признателен за грижите.  Влязох в Спортното, Добри Иванов (първият треньор на Стефка Костадинова) ми беше една година наставник в подготвителната група. След това бях при Благовест Георгиев, Васко Пенов, при баща ми Георги Йовчев.

Трудно ли беше да тренираш при баща си?

Никога не ми е било трудно, тъй като той не ме е делял, а аз не съм искал да бъда по-специален. Това го има в световната практика.

А кога ще влезете в категорията на Груди Делчев и да участвате на състезания за ветерани? 

Поддържам форма, тренирам всеки ден и съм на нивото на момчетата, които тренират сега, но нямам още нужда да печеля титли за ветерани. Просто духът ми е младежки все още.

И така, къде е мястото на кондиционните треньори в спортовете извън леката атлетика и в частност в тениса?

 Такъв треньор има много важно място в ежедневието на тенисистите. Без добра двигателна култура и атлетизъм съвременният тенис е немислим. Скоро гледах мач на Борг от 70-те години и след това турнира в Рим. Разликата в полза на сегашния мач беше очевадна. Просто Борг и съперникът му бяха като на забавен каданс в сравнение със сегашния мач.

Треньорите по тенис в Пловдив узрели ли са вече за необходимостта да има кондиционен треньор в екипа им?

Мисля, че да и това вече е факт. Търсят ни и имат нужда от нас. Като треньор имам 12 дечица в различни възрастови групи. Говорим само за тенис, не се заминавам с атлетика. Работя с Веско Петков от Стоянстрой и децата му. С Димо Толев също имам отношения.

Виждате ли нещо положително в детския тенис под тепетата?

Да, много деца практикуват този спорт. Кортовете са пълни, организират се много турнири - държавни и регионални. Това е супер. 

Какво е мнението ви за интернет треньорите, които се появиха напоследък?

Потокът от информация напоследък е огромен. Избягвам да коментирам колеги и треньори. Всеки има право както иска да подхожда към материята. Треньорът се ражда. Трябва да имаш и познания и вътрешно усещане, за да нагодиш всяко упражнения към даден състезател. 

Самата подготовка, методиката, съобразена ли е с натоварванията. Търсят ли ви родителите?

Винаги те ме търсят, аз не съм натрапвал, но не отказвам помощ. В Пловдив имаме много добри специалисти, които разбират от кондиция. Имаме профилирани специалисти. Стойко Цонов беше във волейбола, Светлана Исаева е във Виктория Волей, Атанас Николов в школата на футболния Ботев. И в световен мащаб има много примери. Треньорът на Роджър Федерер е атлет - Пиер Паганини. Атлетизмът е навсякъде.

Като заговорихме за атлетизма, мнението ви за Кастер Семеня.

Според мен тежък казус. Тя е ощетена. Тя е просто жена, но трябва да доказва това. Не е само тя. Още две-три състезателки са с подобен проблем. 

След като се изравняват наградните фондове в тениса при мъжете и жените, мислите ли че, Серина Уилямс или Симона Халеп могат да влязат в топ 100 на мъжете?

Според мен няма да могат. Топ 100 тенисът при мъжете е почти изравнен, всеки може да бие всеки. Вижте Г​ригор губи от номер 84 в листата. Уилямс или Халеп могат да победят някого, но това ще е прецедент.

Тенисът е скъп спорт. Всяко дете обаче няма да стане новият Гришо. Заслужават ли си разходите и усилията за това спортуване?

Наистина от 1000 деца едно става професионалист. За мен си заслужава всяко усилие. Дори само защото детето ви ще придобие добри и правилни двигателни навици, си заслужава всяка стотинка.

И накрая, виждате ли бъдещи шампиони в тениса от сегашните поколения в Пловдив?

Нормално е като треньор да кажа, че почти всички деца, с които работя, имат заложби за шампиони. За мен Владимир Попов (Стоянстрой) е уникален играч, който физически е на световно ниво. Елизара Янева - също (тя има и похвална спортна злоба и хъс за победа). Зиновия Ванева вече чука на вратата на големия женски тенис. Миналия ден загуби в Анталия в три сета, но физически никога не е била толкова добра както тази седмица, а се връща след дълго лечение на контузии. Допадат ми и близнаците Радулови (Йоанна и Илиян). Има поне 4-5 деца от Пловдив, за които в бъдеще ще се говори с уважение и респект.

Юлиян Ангелов

Ръководител екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?