Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Издирват Атанас Скатов след падане под връх К2

viber icon

Българският алпинист Атанас Скатов е изчезнал при слизане след неуспешна атака на връх К2 - втория по височина (8611 м) след Еверест. Това съобщава специализираният туитър профил на пакистанската Alpine Adventure Guides.

Според информацията се е скъсало въже и Скатов е пропаднал.

В момента го издирва група шерпи, но засега няма информация дали е открит.

Пловдив е един от любимите градове на Скатов. Алпинистът веган е завършил Аграрния университет под тепетата като първенец на випуска.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

 
Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса в района, посочва "Сега".

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м. В момента на 7900 м около теснината "Гърло на бутилка" са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните тракери обаче не предават, защото са замръзнали от ниската температура.

"Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК", написаха на профила си в "Инстаграм" пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души - алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за "прозорец" от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

Във Фейсбук страницата на Скатов на 4 февруари бе публикувано съобщение, че е пристигнал в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време. Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред" пише в поста.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай