Следвайте ни

Изгря нов гросмайстор в Пловдив! Виктория Радева с най-висшето звание в шаха

viber icon

Пловдив има гросмайстор за първи път от 10 години насам. Виктория Радева /СКШ Марица/ съвсем заслужено прибави най-висшето звание за жени в кариерата си - WGM. Това съобщи за "Марица" бащата на шахматистката Славей Радев.

Виктория се представи отлично на международния женски шахматен турнир „Цвете на Средиземноморието“, който се проведе от 7 до 13 март в Риека Хърватска, като завоюва второ място с 7 т. и покри трета гросмайсторска норма за жени. Въпрос на дни е Вики да бъде одобрена от ФИДЕ за гросмайсторка. Така тя става осмата българка със най-висшето звание за жени-гросмайстор.

Победител  в 21-вото издание на  турнира е Лаура Унук  от Словения 7,5 т., а трета е Олга Зимина  от Италия с 5,5 т. В „Цвете на Средиземноморието“ традиционно участват 10 шахматистки - 4 гросмайсторки, международни майсторки и една ФИДЕ майстор от Италия, Хърватска, Словения, Сърбия и България.

Това състезание е един от малкото женски турнири в света. Той винаги се провежда около международния ден на жената 8 март. 

За големия успех на Вики сериозни заслуги има и треньорът й IM Йордан Иванов, с когото тя работи вече 4 години и който й вдъхва необходимата увереност и я зарежда с нови идеи.  Студентката от ПУ започва да играе шахмат още на три години и половина, като неин първи треньор е баща й Славей Радев, който и досега има най-големи заслуги за нейното израстване.

Още ненавършила 20, Радева може да се похвали с 2 шампионски титли за жени, 11 титли при девойките. Тя е световна вицешампионка до 10 г., световна ученическа шампионка до 17 г., европейска шампионка по рапид до 16 г., световна шампионка до 13 г. по рапид, участничка в националния отбор на България, заел девето място миналата година на Шахматната онлайн олимпиада /най-големият успех на национален отбор на България за миналата година/.

Турнирът в Риека бе открит и закрит официално пред сградата на местната община. На откриването присъстваха кметът на града Войко Обернел и зам.-кметът Марина Медарич, които пред многобройна публика направиха символични първи ходове на голяма шахматна дъска. Играта продължиха чаровните участнички и публиката. Организаторът на турнира Иван Мандекич предложи отлични условия на шахматистките. Момичетата получиха подаръци и цветя по случай 8 март.

Местните медии също отразиха широко състезанието, като след всеки кръг анализираха играта и ситуациите. В един от броевете си след седмия кръг най-големият вестник в Риека „Нови лист“ написа за Вики Радева: „ Младата българска международна майсторка за жени Радева продължава със страхотното си представяне и показва завидни знания и разкошен талант. С белите фигури тя надигра категорично тактически Ана Берке, „диша във врата“ на фаворитката Лаура Унук, но най-вече се е устремила към гросмайсторката норма, която напълно заслужава“.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Любител

Любител

15.03.2021 | 08:27

Честито и поздравление за това талантливо момиче.Всички, обичащи шаха в Пловдив се радваме и помним как идваше да играе шах в градинката и ние кибиците също сме допринесли за успехиа й! Е,не много де,ама-и ние сме били спаринг партньори! Че ние била-била ни е,но пък винаги е била възпитана -един добър пример!Поздарвление и още много успехи!

Отговори
4 0
Калоян Матеев

Калоян Матеев

14.03.2021 | 16:13

Браво ! Заслужен успех - плод на дългогошен труд ! Браво и на Славей !

Отговори
7 0
Едуард

Едуард

14.03.2021 | 09:54

Браво, филма “Гамбита на царицата” може да се окаже възможен в реалния свят.

Отговори
8 0
Да пазим българското

Да пазим българското

14.03.2021 | 09:44

Виктория заслужава! Следя изявите й отдавна и наистина се справя чудесно и много израстна! Дано държавата, федерацията,министерствата,общината, и който се сетите най-сетне реши да се обърне към нашите,родните таланти и да ги подкрепя,а не да прави безмислени кампании от сорта-върнете се и ще ви дадем 1000 лв. Едва ли ще е голяма военна тайна ако си мислим,че другите държави както грабят специалистите ни във медицината,технологиите,инженерите ни,няма да поискат и спортните ни таланти. Поздравления за успеха-все пак сме шахматна столица на България-или така си мислим...

Отговори
12 2
браво

браво

14.03.2021 | 09:25

Браво и поздравления за сериозния успех!

Отговори
13 0
Алб11гфилма

Алб11гфилма

14.03.2021 | 09:25

Areee oedaliii bokaaiuiiii pri sprtaaaa xiiiiixinini xxoooo zamraazqcane ,,,[email protected]@&-))./ [email protected]@@¶¶¶π÷ππ√||``~~~~~~~~∆.¥®©\\\\]]]]]

Отговори
0 7
браво

браво

14.03.2021 | 09:21

Браво,една положителна новина напоследък.Поздравлвние за това момиче,дано не го изпусне държавата.

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?