64

Ива Пранджева - 50 години вяра и борба

Един от най-големите таланти в историята на българската лека атлетика Ива Пранджева празнува днес 50-годишен юбилей. Родена е през 1972 година в Пловдив в семейство на спортисти. Ива е приета в спортното училище "Васил Левски", където попада при амбициозния млад специалист Благовест Георгиев.

Най-важните събития в кариерата на Ива Пранджева:

1985 г. На шампионата по петобой за 13-годишните Пранджева зашеметява специалистите, събирайки 8752 точки: 60 м 7.7; скок дължина 5.60; 60 м преп. 9.1; скок височина 1.68; 600 м 1:40.9. На скок височина тези 1.68 м. 

1986 г. В София Пранджева за първи път преминава шестте метра на скок дължина – 6.13 м. По-късно на турнира „Самарско знаме” в Стара Загора едва 15-годишната атлетка прибавя до 6.27 метра. 

1987 г. Ива печели първата си голяма победа – на девическия турнир „Дружба” в северно-корейската столица Пхенян тя е първа в скока на дължина – 6.03 м 

1988 г. Третото световно първенство за юноши и девойки е поверено на Пловдив и Пранджева е сочена от всички като сигурна златна медалистка на скок дължина. Тя е сменила треньора си и новият – рекордьорът Атанас Чочев – е амбициран да я доведе до върха на световното в града под тепетата.  Пранджева стига през сезона до 6.51 м, но това въобще не й гарантира златото. Финалът на 11 август се превръща в истински трилър с неочаквани обрати и честа смяна на лидерката. Преди последния шести опит Ива с 6.45 м е извън зоната на медалите. Публиката обаче усеща важността на момента и всички българи по трибуните на стадион „9 септември” я аплодират в такт преди последния й скок. В шестото си изпълнение Ива скача доста далеч. Измервателната уредба „Сейко” отчита 6.53 м – достатъчни за победата. За изнервящото и непредсказуемо състезание говори красноречиво и крайното класиране: Пранджева е световна шампионка с 6.53 м, втора е Йохансон (Шв) 6.50 м, трета Енар (Белг) 6.49.

1991 г. Пранджева е все още в девическа възраст. Тя заминава за европейското за девойки в Солун със „зестра” от 6.54 м. В Гърция Ива пак в последния си шести опит с 6.50 м се изравнява с шведката Йохансон, но й отнема бронзовия медал заради по-доброто второ по сила постижение – 6.47 м срещу 6.40 за скандинавката.

1992 г. Във Вилньов Д’Аск (Франция) е насрочена първата Европейска купа за младежи под 23 години. Пранджева скача вдъхновена и с личен рекорд (6.62 м) грабва победата. Обаче след дълго умуване от БФЛА не й се доверяват да я пратят на Олимпиадата в Барселона. 

1993 г. Ива работи от известно време с рекордьора на скок височина Румен Йоцов. Всичките й показатели в тренировките подсказват, че Пранджева ще бъде перфектна и в тройния скок. След само три състезания (едното в София, второто в Стара Загора (14.32 с вятър) и третото на НШ в София (14.15 м) Ива тръгва с особена нагласа за световното първенство в Щутгарт. На „Готлиб Даймлер Щадион” преди последния си шести скок Пранджева е едва шеста с 14.07 м. Именно в последното си изпълнение българката парализира няколко свои съпернички, приземявайки се на 14.23 м, което й носи бронзовия медал в състезанието, само на сантиметър пред италианката Каприоти.

1994 г. След петото място на ЕП в зала в Париж-Берси (14.38 м), летният сезон не й е толкова успешен, макар да записва няколко авторитетни победи. Междувременно в скока на дължина Ива е скочила през май в София 6.95 м (с попътен вятър +3.0 м)…. Но пък е станала и още по-бърза – 11.49 на 100 м! На европейското в Хелзинки Пранджева е шеста в дългия скок с 6.56 м 

1995 г. На световното в зала в Барселона Ива  в последния си шести скок тя поставя националния си рекорд (14.71 м), печелейки среброто и отстъпвайки само на Йоланда Чен (15.03 м – световен рекорд в зала).
През август на „Улеви Стадион” в шведския град Гьотеборг (на второто си световно) тя отново се изправя в предизвикателство срещу световния рекорд. След два фаула украинката Инеса Кравец „ошашавява” всички с невероятните 15.50 м. Ива скача в стартовия списък веднага след Кравец. Тя вижда пред себе си директно извънземния скок на Инеса. Силният характер и воля (които винаги са съпътствали Ива в решителните моменти) и непримиримостта я подтикват и тя да стори чудо. В петия си и шестия си скок българката записва последователно 15.18 м и 15.00 м и дълго време след това е единствената жена в света с два скока над 15 метра в едно и също състезание. А тези 15.18 м й носят сребърния медал от световния шампионат. 

1996 г. Олимпийската година започва повече от добре – европейска титла на троен скок на шампионата в Стокхолм (14.54м) и четвърто място на скок дължина (6.73), като първите пред нея са на по-малко от …. ширината на една кибритена кутийка – Нилсен (Дан) 6.76, Синчукова (Рус) 6.75 и Герхард (Герм) 6.74 м. На Купата на Европа в Мадрид Пранджева побеждава всички с 6.83 м в скока на дължина….. Идва ред на Олимпиадата в Атланта. В столицата на щата Джорджия Пранджева първо завършва четвърта в тройния скок с 14.92 м, после в скока на дължина пак е сред първите осем в класирането – седма с 6.82 м. И тогава идва нещастието и българската атлетка е принудена да напусне стадиона за две години……

1997 г.  Още с първия си скок на завръщането – на състезание в Малмьо Пранджева се завръща предупреждаващо – победа на скок дължина с 6.83 м. На европейското в Будапеща нещата не се получават, но на няколко турнира Ива напомня за себе си. В Риети (Ит) двете с Магдалена Христова са трета и четвърта на скок дължина (6.83 за Ива и 6.76 м за Маги). А през септември на турнира „Тото Къп” в Токио Ива преминава и 15-ия метър на тройния скок – 15.12 м. 

1999 г. На шампионата в зала „Фестивална” Пранджева в последния си скок остава само на 1 см от рекорда ни под покрив – 6.90 м. После през март в Маебаши (Япония) на световното в зала Ива е единствената атлетка с два медала – сребърен на тройния скок (14.94 м, рекорд на България и до днес!) и бронзов на скок дължина (6.78 м). През пролетта Пранджева участва на състезания и като членка на турския клуб „Енка”. На един от кръговете в Анкара Ива почти „докосва” седмия метър на скок дължина – 6.97 м (със силен попътен вятър). После обаче подготовката й е разстроена и на световното в Севиля пловдивчанката се класира „едва” пета в тройния скок.

С много надежди започва втората олимпийска година за Пранджева. На европейското в зала в Гент (Белгия) два бронзови медала висят на гърдите й – на скок дължина (6.80) и в тройния скок (14.63 м). През лятото Ива е във „формата на живота си”.

На Купата на Европа в Бидгошч Ива носи най-много точки за отбора ни с двете си победи – на скок дължина (6.83) и на тройния скок (14.74). В поредица от турнири от веригата „Мобил Гран При” Пранджева е равностойна на фаворитките и неведнъж дори си позволява да ги побеждава.На турнира „Велткласе” в Цюрих през август българката с 6.92 м отстъпва само на великата Мериън Джоунс (САЩ), и то с….. 1 см, но побеждава (пак с 1см) не кого да е, а двукратната олимпийска шампионка Хайке Дрекслер. Отборът на БОК заминава за далечна Австралия, където в Сидни ще се провежда 27-мата Олимпиада. Пранджева е записана в информационните масиви и е получила своя състезателен номер. Точно ден преди квалификацията в тройния скок обаче идва съобщението за възбрана за участие….. 

След Игрите в Сидни Пранджева остава за няколко месеца в далечна Австралия. После забременява и през 2001 г. се ражда първата й дъщеря Никол (която понастоящем е извънредно перспективна състезателка по волейбол). Нито за миг Пранджева не си помисля, че ще остане далеч от спорта. Завършвайки успешно висшето си образование, тя основава собствен клуб „СК Пранджева” и започва да работи с подрастващи. Нейното най-голямо откритие (засега!) е бъдещата световна шампионка на троен скок Александра Начева…… 

През целия си живот Пранджева е обичала и търсела предизвикателствата и победата си над тях. 

През 2006 г. тя се обзалага с един свой познат (треньор по кану-каяк), че само с един месец подготовка ще скочи над шестте метра на скок дължина. На специално организирано състезание на стадион „Пловдив” познати и приятели стават свидетели на невероятното. Без да е тренирала повече от пет години, Ива се приземява на 6.30 , измерени акуратно и безпристрастно от съдийката Лидия Гушева…. 

Ива Пранджева стана още по-популярна в България с двукратното участие в риалити-формата „Сървайвър”. При първото си присъствие – през 2009 г във Филипините – Ива стигна до финала, където загуби от Георги Кехайов. Втората й поява в “Survivor” бе през 2014 г. в Камбоджа, където се включи като член на Отбора на звездите и в крайна сметка бе класирана пета! 
Напоследък Ива Пранджева се присъедини с възпитаниците в клуба на своя близък приятел Стойко Цонов „Ботев” Пловдив. 

Последните „бисерчета”, които носят медалите от почти всяко състезание, са Пламена Чакърова, Радина Величкова, Християн Георгиев, Петя Бозукова, Дияна Ангелова, Ива Кушинова, Надежда Враджева. За някои от тях вече се грижи Цонов, но Ива не спира да търси (и да намира!) все нови и нови атлетически дарования….. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Браво

Браво

15.02.2022 | 16:52

Страхотен спортист, талант от бога...

Отговори
7 0
Честито!

Честито!

15.02.2022 | 15:55

Наистина беше невероятна!

Отговори
6 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?