Испания почете на крака българска спортна легенда

На галавечер в испанския град Билбао беше почетена паметта на една от легендите в българската художествена гимнастика Емилия Бонева, която почина през септември на 81 годишна възраст.

Тя е дългогодишен треньор в школата на Славия, а през 1982 година започва работа в Испания.

Под нейно ръководство испанките се окичват общо с 63 медала от европейски и световни първенства и олимпийски игри.

През 1984 година е завоювано първото отличие - бронз на ансамбъла на европейското първенство във Виена.

Ансамбълът на Испания печели европейска и световна титла през 1991 и 1992 година, а на Олимпийските игри през 1992 година в Барселона Каролина Паскуал печели сребро.

Върхът на блестящата работа на Бонева е Олимпиадата през 1996 година, когато ансамбълът на Испания триумфира със златните медали.

През 1994 година испанският крал Хуан Карлос връчва на легендарната българка сребърен медал за заслуги към испанския спорт.

На спектакъла в Билбао присъстваха 73 от нейните възпитанички от цяла Испания, а специални гости бяха дъщеря й Моника, синът й Любослав (популярно име в историята на водната ни топка и настоящ автор със собствена рубрика в BGswim.com) и внучката Емилия (бивша фигура в националния на Испания по синхронно плуване).

В шоуто участие взеха нашата гимнастичка Боряна Калейн и ансамбълът на България, които се превърнаха в любимки на публиката.
След тяхното изпълнение 8-хилядната зала в Билбао започна да скандира: „България, България” в чест на огромните заслуги на Емилия Бонева за испанския спорт. 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?