Следвайте ни

Има прогрес! България в Топ 20 на света по допинг

viber icon

България е в Топ 20 на страните с най-голяма употреба на забранени стимуланти в света. Страната ни е на 19-о място в света по положителни проби в годишния доклад на Световната антидопингова агенция, който обхваща периода до 31 май 2019 г.

Това обаче представлява сериозно подобрение спрямо предните години, защото в миналото сме били и в топ 10 на страните, които най-много употребяват непозолени средства в спорта. Забелязва се трайна тенденция на намаляване на тези случаи у нас.

Изненадващи изглеждат лидерите в тази неособено престижна класация. Италианските спортисти са най-назобените на планетата, а най-много са представителите на културизма сред допингираните спортисти изцяло, пише "24 часа".

Положителните проби на Апенините са 171. Следват Франция - 128, САЩ - 103, Бразилия - 94. Чак на петото място е Русия с 82 случая, но точно тя бе наказана за отстраняване от всички състезания за период от четири години. Причината обаче при руснаците е, че там се касае за държавна политика на допингиране. В десетката са още Китай (62), Индия (57), Белгия (54), Испания (62) и Южна Африка (52).

Културистите напълно оправдават прозвището си у нас "нацепени батки", като са с цели 266 положителни проби и то при не толкова строг контрол, както в олимпийските спортове. На второ място е леката атлетика - 242, а на трето - колоезденето и щанги - по 123.

Следва още един неолимпийски спорт, който е свързан с фитнес залите - пауърлифтинг, където има 101. Изненадващо напред е футболът, където са открити 78 положителни проби. Следват борба (57), ръгби (54), бокс (49) и плуване (32).

По принцип има леко намаление в положителните проби в световен мащаб. От Световната антидопингова агенция обявиха, че вече имат и нов метод, с който проверките да хващат ползването на забранени препарати доста време след като те са приети. Това ще доведе до още една проверка на пробите от олимпиадите в Сочи и Рио де Жанейро, защото срокът на тези от Пекин и Лондон вече изтече.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай