И в Баня: вода гази, жаден ходи

Или защо нито тарикатите, нито балъците прокопсаха от идиотската сделка

Вода гази, жаден ходи. Тази народна поговорка с пълна сила важи за жителите на град Баня, Карлово и околните села. Китното градче, известно с уникалната си минерална вода и резиденцията на Борис ІІІ, е далеч от модерен курортен център, какъвто би могъл да бъде.

Когато Господ е раздавал благата, със сигурност Баня е била някъде много наблизо. Освен вълшебната вода местните получили невероятно красива природа и мек климат. За съжаление в днешно време много малко от обитаващите това райско кътче се възползват от даденостите. На всичкото отгоре това, което бе построено или е разрушено, или скоро ще се срине, или пък е заключено.

Сега Баня е курорт за нискобюджетни клиенти. Има един приличен хотел, който винаги е пълен и заради липсата на други. Квартирите са на соц цени от 5 до 15 лева, а луксозен ресторант няма. Вероятно защото няма търсене на такъв.

А нещата биха могли да се случат по съвсем различен начин, ако през 2008 година община Карлово не бе влязла в партньорство с фирма, близка до Христо Ковачки. Всичко започва през 2007 г. Тогава евродепутатът Николай Бареков оглавява Инициативен комитет за спасяването на рушащата се спортна база в Баня. Той става и жител на Баня, въпреки че никой не си спомня някой от близките на Барекови да е живял там.

Целта на мероприятието е да се форсира насрочване на търг за инвеститори - приватизатори, които да спасят с милионите си спортната база в Баня. Най-сериозната оферта е тази на брата на Милен Велчев - Георги Велчев, чрез “Роуз вали инвестмънт”, като предложението е за 120 милиона. Фирмата на Христо Ковачки предлага “само” 25 милиона плюс обещания за инвестиции за още 60 милиона евро. Третият кандидат е бизнесменът Христо Данов, който по това време издържа местния футболен клуб. След серия компромати от играта са извадени и Велчев, и Данов. Така в предаването на Бареков триумфално е обявен новият спасител на спортната база на Баня - Христо Ковачки.

В Баня вървят какви ли не истории за участието на Бареков в скандалната сделка, която е атакувана неколкократно от новия кмет на Карлово. Интересно съвпадение е, че именно покрай сделката на Христо Ковачки за голф игрища и спа комплекс в село Баня Николай Бареков изведнъж се замогна, пише в. “Уикенд”.

Общината влиза в съвместното дружество “Спортен комплекс Баня”АД с апортна вноска от 1120 декара общинска земя. Срещу това обаче получава едва 34% от акционерния капитал на дружеството, срещу 66% на Ковачки. Вноската на община Карлово не е парична. Тя апортира ценни недвижими имоти на Баня в размер на близо 8 милиона лева. В тях влизат голяма многофункционална спортна зала, която става дори за хандбал. Към нея има хотел и възстановителен център.

До залата е и кокетен в миналото стадион, който сега буренясва, а под него има тръби, за да може през зимата да се топли теренът с минерална вода. Още две прилежащи игрища правят комплекса изключително атрактивен за подготовка на футболни отбори.

По социалистическо време базата в Баня бе оценена по достойнство и в нея са се подготвяли руските грандове Спартак (Москва), Динамо (Москва), отбори от ГДР и Чехословакия. Пловдивските Локомотив и Ботев също редовно отсядаха в царското градче през лятото и зимата.

Сега тази база пустее и се руши. За основния терен и за едно от игрищата се полагат грижи. Хотелът обаче е хлопнал кепенци, а състоянието на залата е плачевно. То е огледало на това, което се случи с целия български спорт. До входа  пътеките са обрасли в бурени и едва стигам до него. Там има стикер, че обектът се охранява от частна фирма. Как се охранява, не знам, но прозорците са изпочупени, а от вътре идва мирис на гнило. А само преди 15 години в тази зала Агротел ПУ стана трикратен шампион по хандбал за жени. В нея се подготвяха и национални отбори по волейбол, които отсядаха в хотела. От тези туристи печелеше целият град, тъй като те идваха с пари и част от тях оставаха в местните барчета, магазини, игрални зали.

Затворена стои и плувната база с общежитието. До влизането на Ковачки поне басейнът работеше целогодишно и дори от Пловдив през зимата идваха хора за купон в горещата вода, докато вали сняг.

Сега всичко това пустее и се руши. Опитите на община Карлово да си върне през съда базата удариха на камък. Няма и лев инвестиция освен в наетата за охрана фирма. Хората обедняват, а младите естествено поемат към чужбина, тъй като поминък в Баня почти няма.

Печеливши в този мач няма. Ако някой е взел рушвет, вече го е изхарчил. Местните са априори на загуби. Близката до Ковачки фирма едва ли ще осъществи намеренията си, а пък няма да може продаде и дружеството. Ситуацията е патова, а положително решение за никой няма. Останаха само поуките. И руините.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?