64

Холандският дартс е в криза заради трансджендър

Отказ от отговорност: ЛГБТ движението е признато в България. Текстът е само с информационна цел и не е пропаганда на нетрадиционни взаимоотношения. Възрастова граница: 18+. 

В холандския дартс страстите са нагорещени. Женският отбор на страната е пред колапс. Причината за това е включването на мъж, който се смята за жена. С други думи, трансджендър. Не всички бяха доволни от това решение и сега се опитват да го отменят. Но дали ще проработи?

Преди да опишем хронологията на всички събития, нека се запознаем с главните герои.
Играчът на дартс, който започна цялата суматоха, е Ноа-Лин ван Льовен. Същият този играч се роди и беше момче до 16-годишна възраст. След това имаше хормонална терапия и трансформация в момиче. Сега мъжът е на 27 години.

Ван Льовен започва да играе дартс като млад, но преходът му го принуждава да си вземе почивка от спорта. Ноа-Лин обаче се върна към целта. От 2022 г. тя участва в турнири по дартс за жени.

Ван Льовен  се състезава в женските серии на Professional Darts Corporation (PDC) през изминалия уикенд. В хода на четири турнира тя спечели £2800 и зае трето място в общото класиране, пускайки пред себе си само известните Фалън Шеррок и Микуру Сузуки. Малко по-рано, в средата на март, холандката спечели един от етапите на PDC challenge tour - там играят водещи световни играчи аматьори.

Това описание, мисля, ще бъде достатъчно, за да формира някаква картина. Да минем по същество.

Миналата седмица стана известно, че Ван Льовен е включена в холандския женски отбор по дартс. Нейни съотборници бяха Рос ван дер Велде, Алета Вейер и Дезире Гел. Цялата тази команда се подготвя за Турнира на четирите нации, който ще се проведе в средата на април в Белгия. 

Анка Зийлстра

И тогава удари гръм от чистото небе. Както се оказа, най-опитната Анка Зийлстра, легенда на холандския и световния дартс, преди това е получила повиквателна в отбора. Тя обаче отказа да отиде в националния отбор. Причината е наличието на трансджендър в състава. Анка сподели болката си в социалните мрежи​.  

„Срамувам се да играя за холандския национален отбор, когато в женския отбор играе биологичен мъж.“ Мисля, че е време да си тръгвам. Опитах се да приема присъствието му, но не е по силите ми. В спорта трябва да има равни и честни условия. Работихме много усилено, за да създадем състезателен женски спорт. <...>. Решението да напусна националния отбор беше много трудно, защото за първи път облякох холандска фланелка през 1991 година. Надявам се, че хората ще се опомнят“, написа Зийлстра.

Тя беше подкрепена от съотборничката си Айлин де Грааф, която е втора в ранглистата на Световната дартс федерация (WDF) за жени. Тя също отказа  повиквателна в националния отбор заради Ван Льовен.

Айлин де Грааф

„В един момент трябва да направиш избор, ако нещо не ти харесва. Не мисля, че един биологичен мъж трябва да бъде в същия отбор като жените, и обратното“, пише Де Грааф в коментарите на Зилстра.

Ситуацията стана толкова напрегната, че холандският дартс съюз спешно я коментира. В изявлението си той изрази съжаление за напускането на Зийстра и Де Грааф и също така припомни, че следва политика на „полово и сексуално разнообразие“. Историята дори беше повдигната за обсъждане в холандската телевизия, където бившият футболист и сега скандален журналист Йохан Дерксен се изказа в защита на Ван Льовен - той каза, че никакви правила по отношение на Ноа-Лин не са нарушени.

Първият сериозен дебат за транссексуалните хора в дартса започна с появата на Виктория Монаган, австралийка, която преди това беше мъж, но беше подложена на хормонална терапия без физическа намеса върху гениталиите. През декември 2023 г. тя игра на Световното първенство за жени и това не се хареса на мнозина. Особено ясно се изказа известният английски дартсмен Конан Уайтхед, който написа: „Защо WDF забранява на руснаците да играят, а допуска хора с удължена коса, които имат по-голям (пенис) от мен?“.

Дета Хедман

След известно време скандалът пламна с нова сила. Легендарната Дета Хедман, трикратна  световна вицешампионка, която играе дартс от незапомнени времена, изрази своето мнение. В социалните мрежи тя заяви, че транссексуалните хора не трябва да бъдат допускани до участие в женски състезания. И дори го обоснова научно.

За съвет Дета се обърна към Линда Дъфи, номер едно в женския дартс през 80-те години на миналия век и сега известен лекар. Според експерта мъжете получават физиологично предимство пред жените по време на пубертета и нямат много от женските проблеми в живота си. Според Дъфи желанието за „приобщаване“ е погрешно. „Можете да имате приобщаване или равнопоставеност в женския спорт, но не можете да имате и двете“, каза Линда, цитирана от Дета.

Легендата в този спорт смята, че присъствието на транссексуални хора напълно ще убие женския дартс. Няколко жени са се обръщали към нея с оплаквания за нежеланието си да играят с бивши мъже. Хедман си спомни, че преди време бяха положени много усилия, за да се позволи на жените да играят в собствените си турнири. Сега според нея те са застрашени.

„Мога да напусна спорта, който обичам дори утре.“ Аз съм на 64 години. Но Елеанор Кейрнс, Аурора Фоцесато, Пейдж Паулинг, Хана Мийк  и други момичета тепърва започват да играят. Ако искаме да проведем Световното първенство за жени, то трябва да се проведе въз основа на пола. Това важи за всички“, пише Хедман.

Пейдж Паулинг

В същото време Дета отбеляза, че комуникира добре с Ноа-Лин ван Льовен и Виктория Монаган. Тя добави още, че проблемът е бил обсъждан в ръководството на WDF, но федерацията се страхува от „възможни правни последици“.

Последните победи на Ван Льовен в PDC системата също бяха критикувани от обществеността. Дори Мартина Навратилова, емблематичната тенисистка от осемдесетте, не остана настрана. Бившата №1 в света и шампионка от Големия шлем е известна с неприязънта си към трансджендър хората и този път тя беше вярна на себе си.

"Моля, без мъжки тела в женския спорт. Дори и в дартса”, написа Мартина в социалните мрежи.


Както Ван Льовен, така и Монаган едва ли ще бъдат приети от специализираната общност в обозримо бъдеще. Дартсът е исторически много консервативен и всякакви „иновации“ в него се посрещат враждебно. Особено нещо толкова радикално като смяната на пола. Следователно е малко вероятно новопоявилите се жени да разчитат на подкрепа. 

Достатъчно е да се каже, че 99% от коментаторите в социалните мрежи са на страната на Анка Зийстра и Конан Уайтхед. Дори Великобритания и Европа, пропити с либерално отношение към ЛГБТ общността  (напомням ви за отказа от отговорност), не са готови да приемат мъже в женския спорт. Това отношение определено няма да се промени в близко бъдеще.

Разбира се, Ван Льовен и Монаган смятат всички критици за трансфобни и „диваци“, които не искат да им дадат „правото на щастие“. Но кой ще ги слуша?

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 6 оценки
4.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Васил

Васил

31.03.2024 | 10:25

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 0
Пак статия

Пак статия

31.03.2024 | 07:23

За психично болен. Аз тези транс сексуални не ги приемам за хора , или за нещо нормално.

Отговори
4 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?