Хасковски пилот стана шампион на България

18-годишният Симеон Симеонов завърши първи в генералното класиране в клас RC5 на Националната рали надпревара

ШУМЕН

 Екипажът на хасковлията Симеон Симеонов и Йордан Йорданов спечели шестия последен кръг за годината на Hyundai Racing Trophy, който се проведе на рали „Стари столици" в Шумен. Това е и шеста поредна победа за 18-годишният ни съгражданен в едномарковия шампионат. Така Монката спечели титлата за сезона, следван от Денис Станчовски и Виктория Гъркова.

Симеонов премина 48-те състезателни километра за 01:02:16.8. Втори се класираха Денис Станчовски/Младен Карчев с 01:02:19.9 и трети Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 01:15:28.7.

До последния момент битката между Симеонов и Станчовски беше напрегната - Симеон взе четири  от петте отсечки, но до финалния етап изоставаше от Денис, който в събота натрупа сериозен аванс от 27 секунди. Развръзката дойде с последната отсечка, когато Симеон Симеонов стопи и последните секунди разлика между двамата пилоти, което му донесе победата. Те заеха и първо и второ място за купата за млади пилоти „Тодор Славов", а Виктория Гъркова - трето. Екипажите на Hyundai Racing Trophy са втори в отборното класиране на Националния рали шампионат и то само на половин точка след първите.

На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха парични награди от Николай Парасков - представител на „Тотал България" - спонсор на шампионата.

Трасето и пътните условия затрудниха състезателите, макар че дъждът беше по-слаб от предния ден, пътната настилка беше мокра, хлъзгава и кална. На места се бяха образували огромни локви с предпоставки за аквапланинг. На две от отсечките екипажите се бориха с макаданово трасе, което преминаваха предпазливо, решени да завършат успешно.

Победителят Симеонов призна, че мократа настилка не е сред любимите му и трудно се отпуска да натисне газта. Това е била и причината той да изостане от Денис в събота. „Казах си, че днес, каквото и да става, трябва да се престраша да бъда бърз. И го направихме още на първата отсечка - с по-късни спирания, с по-голяма скорост. Това ни помогна да спечелим", обясни той. Младият състезател е доволен от представянето си през този сезон и смята да го подобри през следващия.

Той ще работи усилено да промени стила си при старта на състезанията и да кара бързо от самото начало, за да не му се налага да наваксва впоследствие. Пилотът е изключително благодарен на треньорите от Motor Sport Academy и екипа на Hyundai Racing Trophy за успехите си и се надява догодина да се състезава в по-горен клас. Симеонов поздрави Станчовски за бързия му напредък. „Този формат показа, че много помага на такива млади момчета като нас да се развиваме", каза Симеонов.

Рали „Стари Столици" се състоя на 7 и 8 октомври в Шумен, имаше 9 състезателни отсечки с обща дължина от 80,90 км. Откриването и награждаването се проведоха по традиция пред Община Шумен./Марица

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?