Следвайте ни

Хасковлия е победителят на борбите в Караманци

viber icon

Елитни български и турски състезатели се надпреварваха в оспорвани схватки по народна борба. Традиционното състезание беше основното в двудневната спортна програма, с която се почете 35 години от т. нар. „майски събития“ в селото от община Минерални бани.

На 10-и май 1984-а в Караманци е проведен масов бунт срещу насилствената смяна на имената на местните мюсюлмани. Това е един от първите  случаи на съпротива не само срещу Възродителният процес, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ.

По традиция народните борби се провеждат на трева, а не на тепих. Правилата са близки до тези в свободната борба, но забранените хватки са още по-малко. Продължителността на схватките е различна, в зависимост от възрастта на участниците и категорията. При мъжете схватките продължават 20 минути. Ако няма победа с туш се играят допълнителни 5 минути. Ако и там няма туш, тогава се броят точките от времето по часовник.

Венецът в състезанията е така нареченият „баш“. Там няма ограничения в категориите и обикновено в него участват най-добрите борци. Наградата за победителя е жив коч.

Тази година голямата награда спечели Георги Димитров от Хасково.  Агне спечели Адил Ерол от Караманци, който във финала в категория до 85 кг. успя да победи елитния турски състезател Исмаил Айваз. Съседите се представиха с много силен отбор от 17 борци от Одрин. Участваха и много български отбори. Изключително успешно се представиха състезателите от „Буря“ с. Караманци. Възпитаниците на треньора Джейхан Тефик обраха златните и сребърните медали в почти всички категории.

В спортния празник в Караманци се проведоха и турнири по шахмат и футбол на малки врати.

70 шахматисти се включиха в оспорваните битки на шахматната дъска. Излъчена беше финална тройка, която игра по схемата „всеки срещу всеки“. Победител е миналогодишният призьор Янко Панайотов. Втори се класира Еминали Салиф, а трети е Деян Йорданов.

Във футболния турнир участваха 8 отбора. След преки елиминация по финала достигнаха отборите на Ангел Войвода и Боян Ботево. Финалът беше спечелен категорично от играчите от Ангел Войвода с 6:1.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?