Гръмна огромен скандал в родните щанги!

В един от най-успешните спортове в историята на България – вдигане на тежести, назрява голям скандал. Ръководството на федерацията успява да стои на власт по нечестен начин, с помощта на клубове-фантоми, които не развиват никаква дейност и съществуват само на документи, твърди bTV.

Обвиненията към президента на централата Неделчо Колев – двукратен световен и двукратен европейски шампион в ерата на Иван Абаджиев, и към дясната му ръка Борислав Гидиков – олимпийски първенец от Сеул през 1988 г. и също шампион на планетата, идват от друго "златно момче" за родната тежка атлетика – носителят на три световни и три европейски титли Антон Коджабашев.

"Болно ми е от това, в което се е превърнал спорта, на който отдадох живота си. Нямам амбиции за власт, но не мога и да стоя безразличен, защото вървим стремглаво към пропастта", споделя Коджабашев, който на два пъти управлява българската федерация по вдигане на тежести – веднъж в периода 2000-2004 и втори път от 2007 до 2010 г.

"Тези хора са обърнали федерацията на феодализъм. Управляват си чрез кухи клубове, които излизат наяве на всяко Общо събрание", категоричен е бившият тежкоатлет. В продължение на 12 години той е вицепрезидент на европейската федерация по вдигане на тежести и основен консултант на президента на световната централа Тамаш Аян.

 
За клубовете-фантоми в щангите се говори от години. Досега обаче никой не е доказал, че те наистина съществуват. Наскоро е била приета поправка в Закона за младежта и спорта именно по този казус, а тук Коджабашев хвърля ръкавицата директно към министър Красен Кралев:

"Искам да го попитам, съществуват ли подобни клубове, спазва ли се новата точка в Закона за спорта подобни клубове да нямат право на глас, или не и какво лично той ще направи по въпроса."

Занимаващите се професионално с вдигане на тежести у нас вече се броят на пръсти. Мизерията по клубовете, които наистина развиват дейност, е потресаваща. Треньорите получават по 5000 лева годишно, а с тези пари те трябва да се издържат, да издържат спортистите си, да им осигуряват витамини, екипировка и да плащат участията си в държавните първенства, защото федерацията не поема и този разход.

"Как един треньор да оцелее с 5000 лева годишно? Кое по-напред да направи с тези средства? Как е възможно федерация, която има милион и половина лева бюджет да отпуска подобни смешни пари, а в същото време шефовете на тази федерация да тънат в разкош", ядосва се и Пламен Аспарухов – също възпитаник на Иван Абаджиев и бивш селекционер на националния отбор.

Наскоро България се завърна от световното първенство в Тайланд за мъже и жени само с един спечелен медал в многобоя – бронз на Божидар Андреев в категория до 73 кг. Страната ни не успя да спечели и нито една олимпийска квота, а според новата система, съществува голяма вероятност догодина на игрите в Токио за първи път да няма наш щангист.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?