Годеницата на Скатов с пророчески пост преди гибелта му

Годеницата на загиналия трагично български алпинист Атанас Скатов - Шени Бензеш, направила пророчески пост във фейсбук. Това станало, когато загинал испанецът Сердби Миньоте в деня, когато група шерпи изкачват втория по височина връх на планетата К2 (8611 м.н.в.) през януари. Приятелят на Скатов пада тогава, чупи двата си крака и умира.


 „Докато вчера едни хора написаха история на К2, друг загуби живота си в преследване на тази "невъзможна" мечта да качи единствения неизкачен през зимата осемхилядник и сега е част от звездното небе над нас. Почивай в мир, Седржи! Алпинист с голям опит и добра физическа подготовка, но най вече човек с добро сърце. Днес изпратихме тленните му останки към дома му и се замислих за границата между успеха и трагедията", започва пророческият пост на годеницата на Скатов.

„Браво на шерпите, които устояха не само на студа, но и на умората, за сметка на не малко на брой измръзвания и инфекции. 16.01.2021г. бе странен ден, който накрая завърши с пожар в една от общите отопляеми палатки, в резултат на което панталонът ми се подпали и се наложи да ме гасят. Аз съм добре. Няма ми нищо", пише още Шени Бензеш.

"Само се чудя дали това не е знак, както и всички останали тук. Уверявам ви, че на никой от тях не им е лесно и качването нагоре не е детска игра. Върхът е много стръмен и има много стари парапети, които водят до объркване и се чудят за кой да се захванат основно разчитайки на краката си и късмета си. Освен това вече има и пострадали от постоянно падащите камъни от Лагер 1 и нагоре. Според Наско, К2 е по-труден от Анапурна и това е една от най - предизвикателните му експедиции. Пожелавам успех както на него, така и на всички участници в експедицията!

*Заснемането на кадри от звездното небе над К2 след това ми костваше поне 1,2 часа усилия за стопляне на пръстите на ръцете, но смятам че си заслужаваше да заключа този спомен и тази гледка в снимка", завършва пророческият й пост преди три седмици.

По-рано вчера тялото на Атанас Скатов бе намерено в подножието на К2. Той падна от голяма височина и загина на път от лагер 3 към базовия лагер.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?