Следвайте ни

Дора Рангелова: Традициите са предимството на ТК "Локомотив"

Възхищавам се на Цвети Пиронкова, тя е пример за младите, твърди капитанката ни за "Фед Къп"

viber icon

Дора Рангелова е изпълнителен директор на ТК "Локомотив", Пловдив, и капитан на националния ни отбор по тенис за "Фед Къп". Дора има щастието да се роди в семейството на един от основателите на модерния тенис у нас. Баща й Здравко Рангелов заедно с чичо й Рангел Рангелов са родоначалници на модерния облик на аристократичната игра в България. Братя Рангелови са кръвно свързани с черно-бялата идея. Рангел е своеобразно чудо, тъй като по едно и също време е републикански шампион по тенис и голмайстор на футболния тим на любимото Локо.

Здравко и Рангел дават на тениса ни знаменитата двойка -  близнаците Божидар и Матей Пампулови.

С това потекло Дора няма как да остане извън тениса. Тя е трета ракета на България за "Фед Къп" през 80-те години заедно със сестри Малееви. Многократна републиканска шампионка е, а след края на състезателната си кариера се захваща с треньорство. Спазвайки семейната традиция, Дора Рангелова остава в Локомотив - първо като треньор, а сега и като директор. Синът <210> Димитър Кузманов, който е трето поколение локомотивец, в момента е първа ракета на България за купа "Дейвис".


- Г-жо, Рангелова, какво вие е мнението за състоянието на пловдивския тенис в настоящия момент?
 

 

-  Пловдивският тенис през последните две-три години се движи много добре. Постоянно се вадят нови състезатели от различните клубовете в града. Стана все по-трудно в тениса, тъй като се изискват много финансови средства и много лично време да се отдели от родителите и треньорите да водят децата си по турнири. Отново имаме млади и перспективни състезатели. Аз съм го казвала неведнъж, че една английска федерация по тенис има 45 милиона паунда бюджет, ние имаме много скромните 1,5 милиона лева и въпреки всичко вадим повече деца от тях и състезатели. Това говори за таланта на българина и за добрата работа на треньорите.

 

- Как ТК "Локомотив" се вписва в тенис картата на България?

 

- Пак е в първите редици, както винаги. Това е една люпилня за състезатели, откакто е създаден клубът вече 95 години. Много сериозна цифра. Най-важното е, че втората ракета на България при мъжете - Димитър Кузманов, е от клуба. Движим се много добре.

 

- Димитър Кузманов е Вашият син. Как според Вас се представи Мико през тази година? 

 

<197> За мое съжаление, а и негово, той много искаше да мине един-два кръга на София оупън 2019. Но не успя. Мико имаше много успешна година, но новите правила, за жалост, в АТП И ITF го върнаха със сто места назад. Това точкуване сега се вижда, че има доста негативно отношение от състезатели и треньори. Надявам се тази година да му е по-успешна и дай боже да играе в някой турнир от Големия шлем, което е неговата мечта.

 

- Кое е специфичното на ТК "Локомотив", което ви отличава от останалите клубове?

 

-  Това е традицията. Ненапразно казах 95 години. Минали са хиляди състезатели и то едни от най-водещите в страната. Тук има традиция и изградена школа.  

 

- Какво мислите за интернет треньорите?

 

-  Негативно ми е мнението. Както винаги, може би българинът разбира от всичко. Виждам все повече хора, които смятат, че разбират. Даже и родители в това число. Тренират си децата, мислейки, че разбират от всичко, и това има негативен ефект върху развитието на младите таланти. При мен попадат деца, учени от такива интернет треньори, които, след като имат изградени двигателни навици, трудно можеш да ги разбиеш. Все пак като във всяка област трябва да има специалисти и те да си вършат работата.

 

- Ако трябва да направим класация на пловдивските тенисисти, играещи в момента, кои ще отличите?

 

- От мъжете - Димитър Кузманов, от по-мъничките виждам едно бъдеще в Йоанна Радулова и брат <210> Илиян Радулов. Катерина Димитрова също се представя много добре. Има три-четири млади таланти, които са бъдещето на тениса в нашия град.

 

- Колко деца тренират в момента в ТК "Локомотив"?

 

- Общият брой са 90. Картотекираните в Българската федерация по тенис са към 40.

 

- Има ли война между треньорите в пловдивските клубове?

 

- Не, напротив, даже имаме доста приятелски отношения. Бих дала пример с Милко Милев. Ние сме едни конкурентни клубове, но той е кадър на нашия клуб и израснал тук. Всички сме добри приятели и колеги.

- ТК "Локомотив" е дал много на българския тенис - сестри Топалови, Марина Кондова, Юлиян Стаматов, Илиян Кушев, Тодор Енев, Цветана Пиронкова. Кои са изгряващите звезди в момента в клуба?

 

- Има две момичета - Ева Николова и Ивон Сабикова при 12-годишните. Те тренират при мен. Има преспектива в тях. От тях ще очакваме бъдещи резултати. Най-много ме радва, че има масовост в тениса при децата.

 

- BI>Вие сте капитан на националния отбор за "Фед Къп". Доволни ли сте от представянето на отбора?

 

-  Ние оставаме във втора евро-африканска група, в която са доста силни тимове. След отказването на Цвети Пиронкова беше по-трудно, но въпреки всичко тази година останахме в групата, което беше успех. Надявам се да има нови попълнения от младите ни таланти, които да попълнят отбора в бъдещето.

 

- Цвети Пиронкова идва ли на тенис кортовете на "Локомотив" да гледа тренировките на младите таланти?

 

- Цвети беше тук миналата седмица, тъй като нейният съпруг Михаил игра един любителски турнир на двойки. Виждаме се с нея. Тя в момента се е отдала на новото си поприще - модата, за което искрено <210> се възхищавам, защото нейните интереси са много. Тя е изключително интелигентно и родолюбиво момиче. Пиронкова е пример за подражание на младите, което много ме радва, защото такива хора дават пример на другите как да продължат в живота си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?