Димитър Кузманов: 51 победи не се постигат всяка година

Димитър Кузманов завърши сезона под №249 в световната тенис рангилста. През тази година българинът записа 51 победи, 13 загуби и спечелени пет титли от турнири на ITF.

Преди точно една година заяви, че целта ти през този сезон е да стигнеш до първите 250 световната ранглиста. В момента си №249. Доволен ли си като цяло от състезателната 2018 година?

- Да, разбира се, че съм доволен. Вътрешно съм удоволетворен от всичко, което постигнах в личен и професионален план през изминаващата 2018 г. Това, което си бях поставил като цел, го постигнах. Така че съм щастлив от добре свършената работа.

Отново завърши сезона със силно представяне в Южна Америка. Достигна и до първия си полуфинал в турнирите от сериите "Чалънджър". Какво беше чувството да играеш на този полуфинал?

- Отново направих силен завършек на годината в Южна Америка и това става като традиция. Изиграх изключително трудни турнири при много тежки условия, но аз винаги търся най-трудното и за това ме влече Южна Америка. Много съм щастлив, че успях да завърша сезона с класирането на първия ми полуфинал в Буенос Айрес. Чувството беше невероятно, още повече след успешния сезон. Когато започна турнирът, си казах, че ще се опитам да дам всичко от себе си във всеки един мач и нещата се получиха. Беше уникално изживяване, много хора ме подкрепяха, защото мачовете се предаваха по интернет и съм много радостен, че завърших годината по този начин. Много време чаках този момент, след като толкова много пъти играх квалификации през последните две-три години. Винаги имах по два или три тежки мача за влизане в основната схема. И когато успееш да го направиш и играеш срещу добър противник, силите не са равнопоставени, защото ти идваш от квалификации като си изцеден физически и присихически, а той почва напълно свеж. През тази година на всички чалънджъри, които започнах директно от основната схема, показах чудесна игра и само на един турнир загубих в първи кръг и то от Ласло Джере, който е №80 в света.

51 победи, 13 загуби през 2018 година и пет спечелени титли. Коя беше най-хубавата ти победа и коя титла слагаш на първо място?

- Когато с моя отбор направихме равносметката на изминалата година, разбрах тези цифри и съм изключитлено изненадан и учуден, защото моята концентрация не е била да броя победите и загубите. Това е една много впечалтляваща статистика, особено в спорт като нашия, където процента на загубите обикновенно е по-голям. Няма как да не съм щастлив, защото 51 победи и 13 загуби не се правят всяка година и това ми внася допълнително самочувствие и увереност. Имах много важни победи и много тежки мачове. Не мога да определя коя е най-хубавата ми победа и най-хубавата титла. Може би титлата от 25-хилядния в Познан (Полша) е най-специална и най-сладка, защото е първа от този ранг.

Какво ти дава като самочувствие и амбиции за следващия сезон да си №249 в света?

- Именно тази прекрасна година, която изпращам. Тази статистика от 51 победи и 5 пет титли, мачове срещw много сериозни съперници. Много натрупан опит, всичко това ми дава увереност. Коментарите на треньорите, които са около мен, ми дават още повече увереност за следващата година.

Освен хубавите моменти имаше и разочарования. Може би най-голямото е, че България не успя да спечели промоция в "Купа Дейвис".

- Хубавите моменти винаги вървят и със разочарования. Годината е много дълга и това е нещо неизбежно, но е част от пътя. Винаги ме боли от загубите. Вече, втора поредна година не успяхме да се изкачим в по-горната група след загуба в последния мач и то в България. Тези фактори са разочароващи, но така е в "Купа Дейвис". Не всичко зависи от теб и може би затова повече харесвам индивидуалните спортове. Надявам се през следващата година да прекъснем тази серия и да се изкачим в по-горната група.

Вече имаш 16 победи за "Купа Дейвис". Какво е чувството да защитаваш родината си?

- Да, вече имам 16 победи и се изравних с Григор Димитров по брой победи. Само Тодор Енев има повече победи - 17. Надявам се всичко да е наред, да съм жив и здрав и догодина да стана най-титулувания български играч в турнира за всички времена. Това е и една от целите ми. Чувството не мога да го опиша. То е невероятно и може би само спортисти, които са защитавали честта на България, знаят тази емоция. Но това е мой дълг, винаги ще играя за България и това ми е приоритет номер 1.

Какво ти предстои в близко бъдеще? Къде ще тренираш и как ще се подготвяш през следващата година?

- В момента провеждам последните две предсезонна подготовка в Барселона. Условията са чудесни, тренирам с топ играчи от елита на тениса, с едни от най-добрите треньори по кондиционна подготовка.

На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- Ще наблегна на турнири от веригата чалънджър, защото вече ранкингът ми позволява да бъда в почти във всички турнири в основната схема. Надявам се да играя добре и в зависимост от това ще се надявам да взема участие в квалификациите и на турнири от АTP 250.

Какви са целите ти за 2019 година?

- Най-голямата ми цел е участие е в турнирите от Големия шлем. Аз си изпълних целта за тази година да бъда номер 250 в света. Ако правилата не бяха променени, през следващата седмица щях да замина за Австралия и да изпълня главната си мечта. Така че участие в Големия шлем остава моят приоритет и моя мечта. За съжаление съгласно новите правила на АТP и ITF, няма да мога да взема участие на Australian Open. Никога не съм криел, че участието, на който и да е турнир от Големия шлем, е моя мечта. Много пъти в живота нещата не зависят от нас. Но от нас зависи как ще реагираме. Нищо в моя живот не е идвало и ставало лесно. Затова аз избирам да реагирам така - да се боря, да тренирам, да съм отдаден, да се усъвършенствам в личен и професионален план и да съм обсебен към подобряване във всеки възможен аспект, два пъти повече от всякога!.

Показа класа и като футболист. Ти се включи в кампанията "С усмивка" на Фондация "Вълшебен свят" и Фондация "Димитър Бербатов", насочена срещу всички прояви на агресия. Там участва в демонстративния футболен мач между отборите на Димитър Бербатов и автомобилния шампион от "24-те часа на Льо Ман" Ник Левентис. Какво е чувството да си на подобно събитие?

- Имах честта да взема участие в тази чудесна инициатива и да подкрепя кампанията на фондация Димитър Бербатов заедно с автомобилния пилот Ник Левентис съвместно с Българската федерация по тенис. Имам много топли отношения с фондацията, защото съм техен лауреат. Печелил съм наградата и се радвам, че през този година успяхме да подържаме връзка и когато ме потърсиха, веднага откликнах. Беше една прекрасна инициатива и нещо, което винаги съм искал да правя, а именно чрез известноста да помагам на хората. Получи се страхотен празник, а също така успях да се запозная с много нови хора и изградих много добри контакти.

Имаше ли вариант като малък вместо тенисист да станеш футболист?

- Да, този вариант седеше пред мен когато бях на 8-9 години. Трябваше да избера или тениса или футбола. Може би ако не бях станал тенисист, щях да стана футболист.

Какво ще си пожелаеш за следващата година?

- Пожелавам си само здраве! Всичко друго ще го постигна. Знам, че имам възможностите, качествата и притежавам волята./БФТ

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?