Следвайте ни

Дават ПФК "Ботев" на съдия-изпълнител

Ръководството на жълто-черните не си плаща вноските в бюджета за двата стадиона

viber icon

Изпълнително дело за принудително събиране на задълженията ще заведе Община Пловдив срещу ПФК „Ботев - Пловдив" АД, ако до три месеца не се разплати с натрупаните дългове към бюджета по концесионните договори за двата стадиона.

 


Според анализа, подготвен от екипа на зам.-кмета Розалин Петков, „Ботев" три години поред не плаща годишните вноски, определени с договора за комплекса на бул. „Източен". За 2016 г. е натрупан борч в размер на 62 322 лева, за 2017 г. - 68 258 лева, за 2018 г. - 75 677 лева. Тези суми се облагат с лихви, а освен това се оказва, че ръководството на футболното дружество не е внасяло данък "сгради" и такса "смет" за общинския имот, който му е предоставен за 35 години.

 


За 2018 г. от „Ботев - Пловдив" АД не е представен отчет, за 2019 г. не  е внесена гаранция, която представлява 50 на сто от годишната концесионна такса. Договорът за концесията беше подписан на 13 март 2013 г. с изричното условие, че стадион „Христо Ботев" трябва да бъде реконструиран до същата дата още миналата година. По молба на ръководството на дружеството  Общинският съвет отложи с две години срока за изпълнение на задължителната инвестиционна програма. Президентът на „Ботев" Георги Самуилов е обещал, че строителството ще бъде възобновено. Проверката обаче установи, че през миналата година не са извършвани никакви строителни дейности.

 


 Мъртвило цари на строежа и тази година, въпреки че двегодишният гратис изтича на 13 март 2020 г. По закон концесионният договор се прекратява, ако не е изпълнена инвестиционната програма.

 


На същото дередже - с дългове - е и стадионът в „Коматево", за който обаче експертите от Община Пловдив дават отлична оценка, що се отнася до инвестициите и поддръжката на комплекса. В добрите си времена ПФК „Ботев - Пловдив” АД вложи близо 16 млн. лева в обновената база при задължителния минимум около 5 милиона. Но акционерното дружество дължи за 2018 г.  на градския бюджет 18 000 лева вноска плюс 560 лева лихви за просрочената вноска за 2017 г. За миналата година не е представен финансов отчет за приходите, закъснява и плащането на гаранцията за тази година. Данък "сгради" и такса "смет" също са в дълбоко просрочие.

 

От  администрацията са изпращали писма до ръководството с предупреждение, че трябва да възстановят дължимите суми по двата договора. Реакция обаче няма. Поредният гратисен срок от три месеца ще се гласува на утрешната сесия на Общинския съвет, където ще се обсъжда изпълнението на всички концесионни договори за 2018 г.  Преди няколко години на двата пловдивски клуба - "Ботев" и Локото - с решение на местния парламент бяха опростени близо 200 000 лева борчове за концесиите. Вероятно и сега от "Ботев" се надяват на аванта за сметка на градския бюджет.

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (5)

марица

11.07.2019 | 11:37
2 0

Валентина Йеремиева една застаряваща к$рвентия и некадърна драскачка

Алоооо,Йеремиева !

10.07.2019 | 19:34
4 0

Ти на каква аванта се надяваш ? Що за изрази употребяваш,госпожо "журналист"? НЕКАДЪРНИЦА !!!

Абсолютни дебили

10.07.2019 | 16:43
7 1

Журналя - "Вероятно и сега от "Ботев" се надяват на аванта за сметка на градския бюджет." Един истински журналист не прави необосновани изказвания, а най-вече за институции каквато е Ботев Пловдив.

дебили

10.07.2019 | 15:05
6 2

некадърните драскачи на марица продължават да пишат подвеждащи заглавия,само и само някой да им чете жалкия вестник...не става така миндили!

Иван Петров

10.07.2019 | 12:19
3 5

Жълти мангали, плащайте. Стига аванта селяни

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?