Следвайте ни

Даниел Добрев: Удивително преживяване е да станеш шампион на България

viber icon

Даниел Добрев е роден на 7 април 1992 г. в Сливен, където завършва средното си образование. В момента учи задочно в НСА. През последните 10 години той е един от най-добрите ни атлети в скока на дължина. Републикански шампион за юноши през 2011 г. и първенец на Балканите в дисциплината си през 2009-а. При мъжете е безапелационен хегемон в България с шест златни медала от 2013 г. Един от малкото българи с личен резултат от над 8 метра в дългия скок. Добрев е носител на редица отличия от множество състезания в различните възрастови групи в страната и Европа. На последното републиканско първенство на 6 февруари в София  спечели поредното си злато, недостижим на върха с цели 29 см по-добро постижение от втория.

Даниел, как изглеждаше за един спортист изминалата 2020 година? Отрази ли се пандемията на тренировъчния режим, подготовката и състезанията?

- Изминалата година за всеки един спортист беше много трудна. Някои състезания отпаднаха от програмата, а близо 80% от планираните събития в атлетиката бяха отложени, в това число и Европейското първенство, и Олимпиадата, на които най-много се надявахме. Останаха само няколко малки турнира през лятото и Държавното първенство.

Предполагам, това дава отражение и върху подготовката на един професионален атлет?

- Нещо повече - пандемията се отрази върху целия ни годишен план за подготовка и тренировка. Всеки спортист в индивидуалните дисциплини следва определен график, съобразен с различните състезания, само за да разбереш няколко дни преди старта, че се отлага. Това няма как да не се отрази във формата и да наруши тренировъчните цикли.

Колко състезания ти се събраха за изминалата година?

- Освен Държавното първенство, взех участие в няколко по-малки купи, а първоначалният план беше за много по-сериозен график през 2020-а.

Миналата година обаче донесе голяма промяна за теб - смени треньора и клуба, за който се състезава... 

- Смених три клуба. Започнах в Локомотив, бях за кратък период картотекиран в сливенския клуб, а в момента съм в Ботев от началото на октомври. В Локомотив изкарах 5 години, но след разговори с моите треньори реших да се преместя в един клуб в родния ми Сливен. Причината беше финансова -обещаха ми индивидуална еднократна премия, която да ползвам за подготовка. На Държавното първенство през минала година се състезавах за Сливен. (Даниел печели среброто - б. а.)

За да мога да участвам, буквално свърших работа за месец в рамките на няколко дни. Но обещанията за подкрепа останаха само на думи. Причината беше, че не съм покрил норматив за Олимпиадата, макар че целта на премията на първо място беше именно да се подготвя достатъчно добре за резултат, който да ме прати в Токио. Междувременно вече бях започнал да тренирам със Стойко Цонов, който изигра огромна роля да започна да се състезавам в Ботев.

Успехите със Стойко Цонов и Ботев за теб също не закъсняха. Преди седмица ти спечели поредната си национална титла в скока на дължина. Доколко важна беше тази шеста титла на България за теб, още повече след като години наред се бореше с различни контузии?

- Да станеш шампион на България, винаги е специално преживяване. Иначе в периода от 2015 до 2017 г. претърпях цели три операции и в това време буквално бях загубил всякаква спортна форма и рутина. В нашия спорт понякога дори един пропуснат сезон е пагубен, пък какво остава за две-три поредни години, белязани от травми и контузии. Практически до 2018-а бях в един постоянен цикъл от операции и възстановявания.

Как се чувстваш физически сега? Последните две години нямаш сериозни травми и виждаме, че резултатите са налице.

- Ами да, достатъчно здрав съм, за да се състезавам и за да печеля медали, което е и най-важното за мен. Тренирам пълноценно с моя треньор и научавам много нови неща от него. Да имаш толкова добър и подготвен треньор като Стойко Цонов, е истински подарък за всеки атлет.

Моят старт обаче започна в родния ми Сливен. Школата там и треньорът Атанас Иванов ми дадоха страхотна основа. Тренирах с Момчил Караилиев, Адриана Бънова, Живко Петров. Ала през 2015-а усетих, че съм стигнал тавана в родния ми град. И тогава реших да се преместя в Пловдив при Атанас Атанасов в Локомотив, на когото съм безкрайно благодарен, защото ме приеха в семейството си. Много научих за самия спорт и израснах като състезател.

Сега в Ботев намери ли си правилното място?

- Чувствам се перфектно. Подобна промяна в спорта често отнема време, за да даде резултати, заради нормалния процес по сработване между атлет и треньор. Докато със Стойко Цонов нещата се случиха само за няколко месеца. Така че се надявам само на здраве и съм убеден, че резултатите в спорта ще дойдат.

Как се насочи към леката атлетика и дългия скок?

- Атлетиката е Царицата на всички спортове и основа за всеки състезател. Аз идвам от семейство на спортисти - майка ми е лекоатлетка, а баща ми е бивш гребец. Като малък в Сливен тренирах футбол и исках да уча в спортното училище в града във футболна паралелка. Но около 2007-а нямаше такава и записах с лека атлетика, очаквайки да разкрият паралелка с футбол. Ала междувременно участвах в редица състезания, където постигнах много добри резултати, и много треньори започнаха да ме търсят. И така вече 14 години живея с този спорт.

Кой е най-яркият ти спомен в досегашната ти кариера? 

- Противно на очакванията, не медалите и подиумите помня най-ясно, а първото ми участие на световно първенство за младежи, както и първия път, в който скочих над 8 метра. Тогава бях на 20 години и успях да прескоча една психологическа и физическа граница в нашия спорт на сравнително ранна възраст.

Какви цели си поставяш за този сезон и къде ще концентрираш усилията си?

- Гледам да не си поставям някакви много дългосрочни цели, защото, когато го правиш, често се случва нещо да се обърка. В спорта се научих да гледам всеки един ден и да следвам стриктно режима и графика на треньора ми. Вярвам, че това е ключът към успеха - да не обременяваш себе си с очаквания, а да излизаш на пистата с чисто съзнание и решителност да дадеш максимума. Сега се готвя за Балканиадата в Турция и след това - за края на зимния сезон с Европейското в Полша. И разбира се, оставам фокусиран върху покриване на норматив за Олимпиадата в Токио.

Как стои въпросът със средствата и обезпечението на професионалните атлети у нас?

- В България точно това е най-големият проблем. Един атлет трябва да мисли изцяло за спорта и следващото състезание, а не да се притеснява за това как ще си плати следващия лагер. Когато печелиш медали и звучи българският химн, всички ти ръкопляскат, но малко хора се замислят за пътя и трудностите, които атлетите в България трябва да преодолеят, за да бъдат конкурентоспособни. Много време самият аз си търсих спонсори, които да помогнат финансово за подготовката ми, ала явно в ситуацията на пандемия никой не може да си позволи да подаде ръка на спорта. А истината е, че без помощта на бизнеса е много трудно.

С какво ангажираш свободното си време извън пистата?

- Реално  нямам много свободно време. Ежедневието ми е изпълнено с тренировки и възстановяване, което прави поддържането на хобита и странични интереси много трудно. Обичам зимните спортове например, но там има сериозен риск от контузии, затова и на този етап се въздържам от тях. Иначе обичам да се занимавам с музика - композиране, продуциране. Известно време дори с мой приятел имахме диджейски проект, който пускахме по клубовете, но и това пречи на спортиста, който трябва да почива и да се възстановява. Може би един ден, след като приключи професионалната ми кариера, ще имам повече време за страничните ми интереси и хобита.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Карамфилка Добрева

Карамфилка Добрева

13.02.2021 | 11:27

Страхотно интервю с пожелания на Даниел да и здрав и да постигне мечтите си❤️

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай