Дали съм готов? И да, и не

-  Харесва ли ти новата писта "Яс Марина" в Абу Даби?

- Като архитектурно и инженерно постижение е наистина забележителна. Магистралата към трасето, обширните паркинги, огромните трибуни, модерните боксове, красивият хотелски комплекст под който преминаваме с формулите на пълна газ, са все неща, които могат да се видят само тук и са наистина уникални. Иначе, в чисто спортен план, на мен би ми се искало да имаше поне един или два наистина бързи завоя. Както при повечето писти на Херман Тилке, и тук има доста завои в стил старт-стоп. Най-вече във втория сектор има доста участъци с обратен наклон към външната страна на пистата, което изисква специфични настройки.

-  Как преминаха тестовете миналата седмица?

- С отбора ми "Пикет Гран При" работихме по много подробна подготвителна програма. За щастие нямахме сериозни технически проблеми, нито грешки в спортен план. Направихме симулация на квалификация, дълга състезателна дистанция, спирания в бокса и смяна на гуми, както и стартове. Всеки един от тези аспекти изисква специфичен подход и в състезанието обикновено никой пилот няма право на грешка.

-  Какви резултати постигна?

- С всяко излизане ставахме все по-бързи и все по-близо до лидерите. В края на втория ден спокойно поддържахме темпо само около секунда след пилоти, който имат по 4 пълни състезателни сезона зад гърба си. Това е добре. При изоставане над секунда и половина всеки пилот и отбор би трябвало сериозно да се замисли какво не е наред. Постигнахме добър баланс на колата.

- Чувстваш ли се готов за началото на сезона?

- И да, и не! Чувствам се в добра физическа кондиция. Както казах, балансът на колата е добър, но нивото в GP2 е напълно различно от по-малките формули. Дългото състезание продължава час и 15 минути, карбоновите спирачки позволяват много високи отрицателни ускорения, на старта колата е с близо 100 кг гориво, гумите не търпят нито пилотски неточности нито грешки в настройките, и освен това има задължително спиране в бокса, което заедно със старта крие най-много рискове. Така че не мога да кажа дали съм готов или не, ще стане ясно в събота и неделя.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?