ЧРД на ПФК Левски

Клубът има спечелени общо 73 големи национални трофея

На 24 май 1914 година група млади гимназисти от София създават футболния клуб "Левски". Това е единственият отбор, който през всичките 94 футболни шампионата на България е играл или в първа Софийска футболна дивизия, или в Националната „А“ група. Левски има спечелени общо 73 големи национални трофея: 26 пъти шампион на страната, 25 Национални купи, три Суперкупи на България и десет пъти Първенство на София, три Купи на Съветската армия, една Купа на НРБ и четири пъти Купата Улпия Сердика. В европейските клубни турнири Левски е достигал три пъти четвъртфинал в турнира за Купата на националните купи и два пъти в турнира за Купата на УЕФА. Това е първият български отбор, който участва в групите на Шампионската лига.

През средата и втората половина на 1970-те години Левски съставлява гръбнака на Националния отбор на България за Световното първенство по футбол в Германия през 1974 г. Въпреки тези успехи десетилетието е помрачено от смъртта на две от легендите не само на Левски, но и на националния отбор Георги Аспарухов и Никола Котков, които загиват в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 година при прохода Витиня на път за Враца.

За паметното световно първенство през 1994 г., когато България става четвърта в САЩ, школата на Левски отново излъчва седем души в националния отбор начело с капитана Борислав Михайлов и нападателя Наско Сираков. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?