1553

Чест за Пловдив! Прие световно по най-мъжкия спорт

В Пловдив се откри световното първенство по спортен риболов за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания. Шампионатът ще се проведе на гребния канал с участието на 40 отбора от 21 държави в петък и събота, 14-15 юни.

Шампионатът беше открит от члена на Техническата комисия на световната федерация по спортен риболов ФИПС Марк Даунс. На церемонията присъстваха зам.-кметът на Пловдив Николай Бухалов, председателят на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев и още официални лица.

„Използвам случая да благодаря на община Пловдив за помощта, която ни оказва. Надявам се, че всички ще запазите топли спомени от престоя си в България“, заяви при откриването председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

В първите тренировъчни дни състезателите ловят основно каракуди, макар че се хванаха и немалко шарани, някои от тях надхвърлящи трофейното тегло от 5 кг. Специално за състезанието съоръжението беше зарибено. По регламент уловената риба се държи в големи живарници, а след претеглянето се пуска обратно във водата.

Големите фаворити в трите категории са отборите на Англия, Италия и Унгария. Българският състав на „Мастърс“ също има сили за достойно представяне, след като спечели световната отборна титла в Сегед през 2022 г., а Румен Витков – Монтанеца стана втори индивидуално. „Конкуренцията е много силна, надявам се да покажем най-доброто от себе си. Вярвам в момчетата!“, заяви треньорът на нашите Ивайло Христов.

България ще постави рекорд за участие на най-млад състезател в световно първенство по спортен риболов за хора с увреждания. Това е 15-годишният ученик Боян Добрев от Горна Оряховица. Българин ще бъде и най-възрастният риболовец – 82-годишният Йордан Момчев – Дядо Мраз от състава на ветераните. Във ветеранския ни тим има и дама. Майсторката Райна Димитрова от Монтана е участвала в ред световни шампионати и международни състезания, а сега ще се конкурира с мъжете.

С провеждането на шампионата Пловдив става шампион по най-много световни първенства по спортен риболов в отделните дисциплини. Считан категорично за „риболовната столица на България“, градът и гребният канал досега са били домакини на пет рибарски мондиала, сред които и първото световно първенство за жени през 1994 г. За пръв път градът събира световният риболовен елит в далечната 1989 г., когато шампион става англичанинът Томи Пикеринг. Британецът и сега е у нас в състава на ветераните на Англия с амбиция да спечели втора титла на наша земя. Гребният канал в Пловдив има много висок рейтинг в световната федерация по спортен риболов ФИПС и е считан за едно от най-добрите съоръжения в света за провеждане на въдичарски състезания.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?