Ботко Трендафилов: Диана Петкова гони норматив А по Коледа

Когато говорим за плуване, няма как да не се допитаме до мнението на Ботко Трендафилов, треньора, който знае как да прави шампиони в басейна. Той е бил треньор на Антоанета Френкева (първият и единствен представител на родното плуване, спечелил два олимпийски медала - сребро на 100 м бруст и бронз на 200 м бруст в Сеул’88 г.), Иванка Моралиева (олимпийска и бронзова медалистка от европейско (25 км открити води в Мадрид 2004). Сред състезателите му има близо 50 майстори на спорта. 

68-годишният ерудит с младежка жар работи с питомците си в басейна. Успехите на клуб "Спринт" на завършилото Държавно по плуване за мъже и жени ((7 златни, 4 сребърни и 5 бронзови) станаха причина да потърсим Ботко Трендафилов за коментар.

-Честито за поредния рекорд на Диана Петкова и тези 16 медала, с които вашият клуб е на второ място в страната след Черно море.

- Благодаря. Ще кажа обаче нещо много важно. Още от самото създаване на "Спринт" стратегията ни е клубът да бъде за високо спортно майсторство. Ние не гоним класиране по медали, ние търсим шампионите, които да върнат българското плуване на международната карта. 

-И все пак Диана Петкова и Светлозар Николов спечелиха седем титли, значи сте доволен.

- Като за клуб, който тренира само в два коридора на басейна, няма как да не сме доволни.  Да, фактът, че печелим медали, означава, че сме на правилен път, но той още е много дълъг. Примерно с Диана Петкова имаме много работа до 23 декември.

-Диана е без конкуренция в спринтовите дисциплини, предполагам, че целта и е норматив А? 

- Вижте, плуването е много труден спорт, тъй като цялата подготовка през сезона е насочена към едно състезание, един старт. В нашия случай с Диана това е Държавното на 50-метров басейн на 22-23 декември. Всички стартове до тогава са само част от подготовката. Държавното миналата седмица  - също. Ние търсим норматива за олимпиадата, това е. Ще пробваме преди Коледа Диана да зарадва България с покрит норматив.

- Как ще протече подготовката и дотогава?

- Тази година е малко по-особена, но виждате, че състезателите са разкошни, показват страхотни плувания, напук на проблемите. В момента Диана Петкова и другите национали са на подготвителен лагер в Сандански. В края на тази седмица сме планирали тя да участва на "Черно море къп" във Варна. Ще стартира на 50 м св. стил (25.83), 50 м бруст (32.57) и 100 м бруст (1.10:48). И пак повтарям, че имаме още два турнира, които са квалификация за покриване на нормативи за Токио. Нашият е този преди Коледа.

- А каква е целта извън норматива, която ще преследвате с Диана до края на годината?

- Нашата цел винаги и била високо, затова сега на прицел сме ​взели рекорда на Таня Богомилова на 100 м бруст. Диана има сили и възможности. Казах ви - ние в Спринт гоним високото спортно майсторство, а не медали като самоцел.

- В този аспект покрай Диана Петкова има ли и други момичета, които могат да станат звезди в плуването?

- Има, една Александра Димитрова (б.а. на 15 години) например. Тя определено е следващата Диана Петкова, а защо не и Таня Богомилова. Всичко зависи само от нея.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?