64

Бизнесменът Иван Пашов: Пловдив заслужава един истински спортен оазис

Иван Пашов е един от малкото ентусиасти, които инвестират в спорта в това смутно време. Точно преди седмица бизнесменът организира първия международен турнир по борба класически стил за купата на „Пашов билдинг-2021“. 

Над 170 борци от всички центрове в България взеха участие в недпреварата, а любопитното е, че за всички състезатели беше осигурен обяд.

Всъщност тези, които познават Иван Пашов, знаят колко щедро е сърцето му за спорта в Пловдив, не само в борбата.

Собственикът на "Пашов билдинг" обяснява за читателите на "Марица" защо отделя пари за спорта.

- Здравейте, г-н Пашов. Поздравления за отлично проведения турнир. Защо не потърсихте помощта на Община Пловдив за такъв грандиозен турнир?

- Хората, които ме познават, знаят, че аз съм мъжкар. Или правя едно нещо както трябва, или изобщо не се захващам с него. Не обичам да разчитам на други хора, за да не остана разочарован, в крайна сметка. Ето за турнира наех зала "Строител", организирах настаняването, осигурих и храна за всички участници. Всичко с мое финансиране. За организацията помогна много и Павел Митев - шефът на клуб "Атлетик". Целият турнир ми костваше около 10 хиляди лева. 

Държа да отбележа нещо. Много хора ми благодариха след края на състезанието. Даже рефери отказаха да си вземат хонорара, но аз не съм свикнал да не си плащам за свършена работа.

- Любопитно е, че не видяхме силно присъствие от властимащите на турнира. Защо се получи така?

- Пратих им покани чрез всички пресслужби, но не дойдоха. Може би си мислеха, че нищо няма да стане и ще се изложат, не знам. В крайна сметка, аз не съм зависим от тях. Не съм ходил да моля за подкрепа. Аз им казах: "Елате, на готово, за да се радвате с нас на хубав турнир". 

- Доволен ли сте от турнира вие като организатор? Това ли беше идеята ви?

- Като организация и празник на борбата съм доволен. Проблемът е, че заради пандемията и изискваната карантина за турнира не пристигнаха отбори от Швейцария и Щатите. Просто няма как някой да стои 14 дни под ключ, за да участва в даден турнир. Надявам се догодина това да се случи и състезанието да стане с повечко международно участие, както планирахме. Тази година имаше борци само от Солун.

- Смятате турнирът "Пашов билдинг" да се провежда два пъти в годината?

- Да,  като видях колко хубав турнир се получи и каква радост доставихме на децата, реших да го направя пролет и есен. Ще организираме турнира за двата стила - класически и свободен. Пак ще направя голям празник за борбата, какъвто е нямало досега в България.

- Досега говорим само за борба, но вие помагате на много други спортове. Какво ви кара да го правите?

- Аз съм спортист, бивш борец. Тренирал съм в Спортното. Не учих там, тъй като родителите ми държаха да имам професия и завърших Техникума по обществено хранене, но спортът е в кръвта ми. Цялата фамилия сме спортисти. Баща ми е бивш борец, а майка ми - състезателка по хандбал. Затова и не стоя настрана от спорта, а оказвам помощ на приятелите си. Освен на борбата помагам на лека атлетика (на Ива Пранджева отбора), на гимнастиките (с Весела Саръсакалова от Спартак бях в един клас), на бокса - Ботев и Първенец (с Данчо Горев седяхме на един чин).

- Дочух, че искате да купите зала "Строител"?

- Да, провел съм разговори за това. Обявена ми е цената и чакаме. Имат си някакви търкания сегашните собственици и Общината за земята под залата, но има решение. Аз съм го намерил също. Като я купя, имам идея да я разширя, почти да направя още една зала до нея. Разбрах, че архитектурно има възможност. Засега обаче не знам накъде може да се разширяваме. Искам да има хотел, СПА центрове под земята. Да стане едно бижу за спорт. Ще развиваме всички спортове, с които Пловдив се е гордял през времето и които може да се практикуват в залата-

- Изглежда, че възраждането на зала "Строител" на картата на спортна България не е единствената ви идея за инвестиции в спорта?

- Да, замислил съм нещо грандиозно, невиждано досега в Пловдив - спортен оазис, разположен на над 50 декара.

Ще има всичко необходимо за футбол на малки вратички, също футболно игрище, което ще приема мачове от професионалния спорт. Идеята е да е нещо като Царско село в столицата, но по-голямо. Там има още казина, заведения и хотелска част. При нас също ще има хотел, но насочен към спорта. Ще направя нещо като Белмекен за подготовка тук. Ще има лекарски кабинети, рехабилитационни, сауни и всичко, от което се нуждаят спортистите за пълноценна подготовка. 

Всички видове спорт, популярни в България, ще бъдат събрани в комплекса. 

Ще има и езеро за релакс. Мисля да направя един малък спортен рай. Искам да направя един затворен комплекс, в който като влезеш, да не искаш да си тръгваш. 

Ще има и сватбена голяма зала. Смятам да е една от най-хубавите тук. Ще има и парк към него, за да има къде хората да увековечават събитието си.

Ще има зала 20 хиляди квадратни метра площ. Залата ще е на 2-3 етажа, но дълга (около 500 метра). Това ще е, за да може всеки спорт да има обособена около 400-500 квадратни метра своя територия. Така никой няма да чака да излезе някой друг спорт, за да тренира. Няма хорото да чака борбата да си събере тепиха, за да почне занимания. 

- Не е ли прекалено налудничава подобна идея? Откъде ще намерите спортисти?

- Аз вече съм се разбрал с повечето хора, които ще бъдат в основата на тренировките и експлоатацията на залата. Вече имаме към 1200 събрани по дейности спортисти - кикбокс, борци, лека атлетика. Волейбол и баскетбол няма да има в залата. Но ще направя отвън игрища за тях. 

- А как ще се спортува в тези зали? 

- Ще има един символичен наем за ползването на базата от клубовете. Да не забравяме, че базата изисква издръжка, която не е никак ниска. Мисля да направя това, дори и да срещна трудности. Ако се провали този проект по независещи от мен причини, ще се концентрирам в 5-6 вида спорт и пак ще направя нещо, с което хората в Пловдив да се гордеят. В краен случай ще направя силен мъжки отбор по борба с Павел Митев в "Атлетик". Нещо като едно време "Славия Литекс". Ние сме семейни приятели с Гриша Ганчев. Той е приятел с баща ми от годините на активната им състезателна дейност. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Самохвалко

Самохвалко

21.11.2021 | 05:24

Тоя чупи тъпомера.

Отговори
6 7
Darenland

Darenland

20.11.2021 | 15:41

Браво такива хора трябват на Пловдив а не крадци.Това момче е първия дарител и спонсор през последните години.Да е жив и здрав дълги години и да му се сбъднат проектите.

Отговори
13 3

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?