Бившият шеф на ФИЛА на борбите в Тополовград

Рекорден награден фонд от 10 000 лева, “Златни пояси” и медали от Щатите чакат победителите на тепиха край манастира “Света Троица”


Веселин ТОНЕВ,Марица

Бившият президент на ФИЛА Рафаел Мартинети ще присъства на предстоящия трети международен турнир по свободна борба “Еньо Вълчев - Димитър Чифудов”. Надпреварата, която вече стана традиционна ще се състои на 3 юни до Манастира “Света Троица” край Тополовград. Швейцарецът е световен шампион по свободна и класическа борба едновременно. Той е голям приятел на българската борба и градоначалника Божин Божинов.
Рекорден награден фонд от 10 000 лева, “Златни пояси” и медали произведени в Щатите и нов приз “Станка Златева” чакат победителите в турнира. В него ще вземат участие момчета, момичета, кадетки, мъже и жени. Специалните отличия ще бъдат дарени от внука на Димитър Чифудов – Димитър, който живее в САЩ и е ментор на 200 американски съдии по борба. Участие са заявили още състезатели от Турция и Гърция.
За първи път, турнирът е обезпечен със такъв солиден награден фонд от 10 000 лева. Най-сериозна е сумата, която ще прибере борецът в абсолютната категория. За най-голямото отличие на алая ще се борят националите Драго Стойчев, Димитър Кумчев, Божидар Бояджиев, Станко Инджов и Николай Куртев, който е от симеоновградското село Дряново. Тук ще бъдат и националките Елиз и Джанан Манолови, Тайбе Юсеин и Мими Христова. В малките възрастови групи участие ще вземат националните гарнитури на страната, местните отбори на Ангел войвода (Хасково), КБ Димитровград, Вълко Костов (Симеоновград), както и домакините от Тополовград.
Кметът Божин Божинов и главният организатор на борбите Росен Бонев са изпратили официални покани до спортния министър Красен Кралев, шефът на БОК Стефка Костадинова и президента на БФБорба Христо Маринов и цялото ръководство на столичната централа. Покани са отправени към легендите Георги Мърков, Александър Томов, Байо Баев, Димо Костов и др. Турнирът е чест на едни от най-големите звезди на българската борба Еньо Вълчев и Димитър Чифудов, които вече не са между нас.
Еньо Вълчев е роден на 4 януари 1936 г. в с. Полски Градец, Старозагорско. Състезател е на Миньор (Димитровград), ЦСКА (София) и Левски-Спартак (София). Носител е на два сребърни медала от първенства на планетата в Техеран (1959), Мар дел Плата (1969) и на бронзов в Ню Делхи (1967). През 1962 г. става световен шампион в Толедо и е избран за спортист на годината на България. Двукратен европейски шампион в Скопие (1968) и София (1969). Печели бронзов медал от летните олимпийски итри в Рим през 1960 г., златен от Токио през 1964 г. и сребърен от Мексико през 1968 г. Основател и президент на клуб по борба в Димитровград. През 2005 е въведен в залата на славата в САЩ (2005). Награден с Почетен знак на Президента на Република България „за изключителните му заслуги в развитието на борбата и по случай 70-годишния му юбилей“ (2006). Големият български борец почина на 15 фувруари 2014 г от масивен инфаркт, но за любимия си спорт ще остане жив завинаги – със стил и класа като борец, и човек. С еньовата кука и с цялото наследство, което предава на поколенията.
Интересен и факта, че другият патрон на състезанието Димитър Чифудов също е роден в старозагорското селце Полски Градец, което се намира само на 20 км от Тополовград. Той пък е първия българин от нашата област, който е участвал на Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. Двамата с Еньо Вълчев многократно са се борили на този турнир край манастира. Другият интересен факт в живота на Чифудов е, че той е откривателя на вицесветовния шампион Вълко Костов. Той го намира в харманлийското село Остър камък и го прави борец от световна величина. Покойният вече патрон на симеоновградската борба е бивш състезател и треньор на Хасково./Марица

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?