Бивш треньор на Локо: Аман от парашутисти и ментета

Последният треньор, станал шампион с Левски -Емил Велев, посочи в прав текст проблемите на "Герена" в интервю за "Тема Спорт". Кока­ла не спести нищо на треньора, директорите и скаутското звено. Анализира и представяне­то на част от играчите. "Знам, че след то­ва интервю ще кажат, че Кокала критикува, защото не са го направили треньор на Левски, но съм дал дос­татъчно на този клуб, за да си ка­жа мнението", заяви Велев. В мо­мента той е начело на Оборище Панагюрище, с който се бори да остане във Втора лига.

Г-н Велев, какъв е комен­тарът ви за ситуацията в Левски? В рамките на седми­ца отборът спечели вечно­то дерби, а след това за пе­ти пореден път загуби от Берое в Стара Загора...
- Красноречиво за ситуация­та говорят думите от Левс­ки след мача с ЦСКА и след то­зи с Берое. Спечелиха дербито и казаха: "футболистите са перфектни". След това загуби­ха от Берое, а Боримиров зая­ви: "Тези не стават". Пробле­мите в Левски са ръководни, в цялото спортно-техническо звено. Говорим за абсолютна липса на стратегия. Проб­лемът е чисто ръководен. По­сочвам конкретни факти с из­казванията им след двата ма­ча. Те си го казват, не аз. А после се сърдят на Искренов, който каза истината, че си трябват футболисти на ниво за Левски.

Какво по-конкретно има­те предвид под "проблемът е ръководен"?
- Един ръководител трябва да има много часове трудов стаж, за да каже, че е готов за пост в Левски. Човек като Сираков например, когото всичките ненавиждаха. Но чо­векът има много неща зад гърба си, които е постигнал. Както в бизнеса, така и във футбола трябва да си вложил 25-30 хиляди часа в професия­та. Не може изведнъж от футболист да станеш трень­ор. Или от футболист - спор­тен директор. Няма такава практика никъде.

Знаете ли друг клуб освен Левски, в който за 2-3 седми­ци от директор на ДЮШ се издигаш до спортен дирек­тор, а след това ставаш и собственик?
- Ясен е отговорът на този въпрос... Ама това, че си по­сипваме главата с пясък и се крием като щраусите, не по­мага на Левски. Трябва да се казва директно истината и в случая аз го правя. Не че имам някакви мераци за Левски - аб­сурд! Дори да е имало пока­на, щях да обмисля много се­риозно, защото много, ама много неща трябва да се | променят. Там са спуснати с парашут толкова хора - скаутски звена, треньор, директори.... Парашутисти уникални!

Включително и на" най-високо ниво ли?
- На най-високото ниво то се видя. Взимам акциите, давам акциите. Ситуацията е: "Ето ти куклите, дай си ми парцалките". Това не отива на клуб с името Левс­ки.

Има ли излизане от омагь­осания кръг? И как ще комен­тирате постоянното теку­чество в Левски през послед­ните години - и на играчи, и на директори, и на треньо­ри?
- Нещата чисто и просто са сбъркани. Виждаме самите футболисти - новопривлечените чужденци. Единият, дето го разследват за черно тото, идва и става герой срещу ЦСКА. Ня­ма лошо. Ама трябва да се види за какво става въпрос. Кой го е докарал, защо, какво се пра­ви, каква е целта... Изгониха си юноши­те - Цоневи ги няма, Вутов отиде в Ботев да играе, даже Краев искахме да го гоним.... Сега чета, че Боримиров щял да се моли на Неделев дa го вземе. Това е много смешно. Неделев е юноша на Ботев. Няма как да стане, няма да играе нищо в Левски. Само докарваме ня­какви от други клубове, а не си гледаме собствената шко­ла да видим какво има вътре. Освен че сега налагат Николай Кръстев, което е перфектно и е за подражание. Но толковa.

Подкрепяте ли думите на Божидар Искренов, че част от играчите "не стават за чеп за зеле" и трябва да бъдат изгонени възможно най-бързо?
- Такъв израз не е в моя речник, но мога да кажа за качест­вата на тези футболисти, че не отговарят на нивото на Левски.

Бяхте много близки с Гибона, поддържате ли все още връзка?
- Поддържам връзка с всички предишни и сегашни футбо­листи, нямам проблем с нико­го. Аз си имам мнение и мога да кажа всичко без никакви ко­ристни цели. На този клуб съм дал много, а и клубът ми е дал много, не оспорвам. Но казвам това, което виждам. Да кажа, че всичко е много хубаво ли? Че се ръководи отлично? Че Чиликов си върши перфектно работата ли? Кризата в Левс­ки е управленска - на всички ни­ва. Бях в клуба, когато всичко работеше като швейцарски .часовник. А сега как­во става? Юношите на кое място са? Като пог­леднеш Елитните групи - до 19 г. са 6-и, до 17 г. са 9-и. Ама то нали не били важни резултати­те, а да ги научим футболис­тите да играят... Добре, но пак има значение къде си в таблицата. Когато беше Чиликов начело на 17-годишните в началото на този се­зон, имаха шест загуби и един равен. Това никога не е било в Левски! Никога! Да не говорим, че преди се вадеха и юноши за първия отбор. А сега къде са? Толкова много деца има и на "Герена", и на "Раковс­ки", а да не можем да изкараме по две-три на година - това е срамно. Ето това е трагедия­та. Всички по веригата - от долу до горе. Всичко си имат -условия, терени, бюджет. Са­мо трябва да се работи.

При тези обстоятелства как си обяснявате победата във вечното дерби?
- Знаете добре, че момент­ното състояние на двата от­бора никога няма значение. Веднага давам пример с пос­ледната титла на Левски, ко­гато бихме ЦСКА на Любо Пе­нев с 2:0. И тогава също си мислеха, че ще ни бият с разли­ка. Но имахме много добър от­бор. Има обаче нещо друго -доколкото си спомням, имах разговор с Боримиров преди време и той ми каза: "Аз Топузаков няма да го пипна преди мача с ЦСКА, каквото и да става". Не, той не го пипна - направо си го махна. Наисти­на, тази велика смяна помогна, за да се спечели мачът. Ама след срещата с Берое казаха, че с думи не ставало, трябва­ло да се сменят футболисти...

Казахте, че ако ви пока­нят, бихте се замислили мно­го сериозно...
- Много е важно с какви хора ще работиш. Не говоря за чо­века, който дава парите. Той си ги дава, дали ще е Батков, Чорни или Русев, няма значе­ние. Но аз бих имал много пре­тенции, преди да започна ра­ботата. Четох наскоро, че бя­ха извадили заплатата на Митов. По-добре да не я бяха пи­сали. Ако е вярно, че взима 7000 лева, е срамно. Всеки си има цена, но за да си треньор на Левски, трябва да си имаш условия и претенции. А не са­мо като те поканят, и веднага да хващаш рейса за "Подуя­не" и хайде. Окей, да - аз водя Оборище, но съм се съгласил, защото трябва да се види всичко в живота. Навсякъде можеш да научиш нещо.

Къде виждате Левски в края на сезона?
- Най-важното място вина­ги е първото, но при тази раз­лика от 15 точки от Лудого­рец вече няма как. След мача с ЦСКА в интервютата четох, че всички щели да се борят за титлата. Седмица по-късно Левски загуби от Берое, който беше безобразно слаб. Без да омаловажавам победата на домакините, но те изглеждаха много зле. И Левски не успя да стигне дори до равен. Митов каза, че целта е Лига Европа, но треньор на Левски не би трябвало да казва такова не­що. Първата и основна цел ви­наги е титлата.

Защо според вас Митов и Боримиров казваха, че не е имало вечно дерби?
- Нямам представа. Аз лично знам, че играха Левски София срещу ЦСКА София. Така е по документи, така се наричат. Ние си бихме ЦСКА. За мен Ники Митов каза голяма глупост - не знаел срещу кой точно иг­раели. На таблото пише ЦСКА, значи си бил ЦСКА. Пиши си я победата срещу тях. Зву­чи по-добре от Литекс. Ние едно време израснахме върху победите над ЦСКА. С това най-вече се помни нашето по­коление... Когато биеш ЦСКА, винаги е добре. А сега из­веднъж казваш, че си играл срещу Литекс. Малко е несери­озно. Може би си имат някак­ви причини да казват, че не са играли срещу ЦСКА.

Оставате ли с усещането, че ръководството се опитва да настрои феновете едни срещу други?
- Не мисля, феновете прос­то искат да гледат атакуващ футбол. Затова и наблюдаваме този отлив на публика -ако се играе по този начин, ня­ма как да има зрители. Ето, сектор Б беше претъпкан сре­щу ЦСКА и всички се радваха, че сме били ЦСКА. На кой мач толкова публика щеше да има? Със Славия ли, с Берое ли? Бюджетът в Левски е осигу­рен, няма от какво да се стра­хуват. Хората просто искат да виждат желание от тях. Но не мога да кажа, че само иг­рачите са виновни. Всичко е много свързано - като почнеш от скаутите, през спортния директор, треньора... Цялата тази верига е много важна. Се­га пак ще кажат: "Кокала пак почва да плюе, защото не го направиха треньор на Левс­ки". Но аз казвам нещо, което хората го виждат и осъзна­ват. И съм в пълното си право да го кажа, защото, за разлика от много други, аз съм израс­нал на "Герена". Роден съм в София, близо до мястото, къ­дето съм тренирал като малък, като младеж, в първия отбор, после бях помощник и накрая треньор. При мен ета­пите дойдоха постепенно. Никой не може да каже: "Емил Велев го спуснаха".

Неколкократно бе обявено от ръководството, че Левс­ки има дългове за около 20 милиона лева. Притеснява ли ви това, допускате ли, че клубът може да повтори пъ­тя на ЦСКА от преди две го­дини?
- Аз няма какво да се при­теснявам, защото не давам парите. Да се притесняват хората, които го правят. На мен ми е мъчно само, че Левс­ки е в такова състояние като отбор. Но всичко е много комплексно. Не можеш да хвърлиш вината само върху играчите. Кой ги е гледал тях, кои са се подписвали под договорите им? Защо изгониха Же­лязков, защо не искат да вър­нат Сираков? Наско се е дока­зал, няма какво да го коменти­рам. Обаче всички там ги е страх от него, затова не ис­кат той да се върне. Всички на клона ги е страх и никой не го иска. И пак - тези играчи кой ги е гледал, кой ги е дока­рал? Едно време ни изкараха луди, като привлякохме три­ма бразилци - Зе Соарес, Жоазиньо и Жеан Карлос. Хайде, последния не го харесвах, но другите? За Жоазиньо даже малко пари му взехме. Ама след като ги привлечеш, е важно и кой ги тренира тези играчи. След мен дойде Ратко Достанич, познат още като Кратко Останич. Караше футболистите по де­вет часа видео да гледат, нап­равиха по един-два диоптъра, а не играеха нищо... Управлени­ето на Левски по спортно-техническата част е проб­лемът. Основно там, защото в тази сфера са спуснати хора, които явно не разбират мате­рията.

Каква е оценката ви за футболистите в Левски?
- Аденижи например има много мощ и взривност, но няма техника на отиграване на топката. Тези неща се усвоя­ват като юноша и за мен е ня­каква утопия, ако си мислят, че някой ще го научи тепърва. И не е само той с тези проблеми - Нар също. Иначе Прохазка е поливалентен играч. Аниете е научен. Де Ноойер и той. Но него май не искат да го виж­дат, не знам какъв им е проб­лемът с Де Ноойер, сигурно ис­кат да го изхвърлят. Бурабия е интересен футболист, има доста хубави качества. В защи­та румънецът Лукин е добър, но непостоянен заради трав­мите. Обаче да вземем Сукуна. Как го разбраха, че е добър футболист? Защо го взеха. Кой го взе? Като политиците ста­нахме, да се питаме "Кой" (смее се). Антон Огнянов пък според мен прегоря заради сагите око­ло него. Самото ниво на целия отбор не е добро и като си разколебан, трудно можеш да се впишеш. Бойците са Прохаз­ка, Минев и Пиргов. Около тях може да се изгради гръбнак. Ге­орги Костадинов го познавам отлично, 3-4 пъти съм говорил с него. Скромно момче, но не е редно да се пазариш за договор с Левски. Но пак казвам - всичко идва от хората отгоре.

Накрая - как се развиват нещата в Оборище? В послед­ния кръг загубихте от Ботев Гълъбово (0:1) и сега пак сте в зоната на изпадащите...
- Успяхме да стабилизираме отбора до голяма степен, но форматът на Втора лига не ни дава спокойствие, защото изпадат 4 тима. След всеки мач, в който губиш точки, ми­сията за спасяване става все по-трудна. В последния кръг за­губихме с 0:1 от Ботев Гълъбо­во, но според мен бяхме риту­ално заклани от цялата съ­дийска тройка. Не ни се дава­ше възможност да играем футбол, всяко нарушение се свиреше за съперника. В 30-ата минута трябваше да им изгонят вратаря. Хвана топ­ката извън пеналтерията, съ­дията му даде жълт картон. Отмениха и наш чист гол след сигнал на рефера, че уж било излязло кълбото. А то е върху линията, после на записа се ви­дя. Сами си правете изводите дали има феърплей в това пър­венство. Но ние привлякохме добри футболисти и съм сигу­рен, че няма да изпаднем.
РЕКЛАМА

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?