Следвайте ни

Безпрецедентно: Пазарджиклия оглави европейския петобой

viber icon

Първият човек в родния модерен петобой - пазарджиклията Андрей Кузманов беше избран за президент на европейската централа.

По регламента на международната централа UIPM всеки континентален президент автоматично става и част от Изпълнителния борд на световната федерация.

„За мен е голяма чест, че оглавих Европейската федерация по модерен петобой. Благодаря за доверието, което получих и се надявам на Конгреса през лятото да бъда избран и за нов мандат. Досегашният ръководител Дмитрий Сватковски няма право да бъде вече на този пост, заради решението на УАДА държавни служители от Русия да бъдат президенти на спортни федерации. Сватковски е депутат от руския парламент и по новите правила не може да бъде и председател на европейската федерация.

Поканата към мен дойде от Клаус Шорман, който е президент на UIPM и борда на Световната централа. Веднага започвам да правя нов план за развитие на европейския петобой, който ще го представя на Конгреса през месец юли”, сподели Андрей Кузманов.

В над 100-годишната история на модерния петобой, който е измислен от създателя на модерните олимпийски игри Пиер Дьо Кобертен, никога българин не е бил на толкова върхова позиция в управлението на този спорт.

Кой е Андрей Кузманов?

Роден е на 04.03.1959 г. в Пазарджик. Завършва образование в столичното "Олимпийски надежди" и след това във ВИФ "Георги Димитров"(сега НСА).

Многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Трети на Европейското първенство по модерен петобой през 1985 г. Президент е на родната федерация от 2008 г. Вицепрезидент е на Европейската конфедерация и шеф на Балканската по модерен петобой. В Международния съюз е член на бизнескомисията.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?