61

Без церемония за Спортист №1 на България за 2022 година

Тази година няма да има церемония за спортист на годината, обяви Весела Лечева, министърът на младежта и спорта, пред Би Ти Ви.

Причината е, че правата се държат от частна компания, но липсата на такава церемония не е добре за българския спорт. Затова министерството обмисля как да бъдат оценени и наградени българските спортисти и ще го направи, каза Лечева.

Според нея на Балканите има силен футбол и България е трябвало да бъде на Световното първенство. За да се случи обаче, това зависи от футболната федерация и трябва да се вземат решения, колкото и болезнени да са.

Спортът не трябва да бъде подценяван като един от сериозните сектори за управлението на една държава. Затова и Министерството на младежта и спорта е направило проучване къде гражданите слагат като приоритет спорта. Изследването е на агенция "Тренд" и показва, че 88% от хората разбират ползата от спорта, но едва 23% спортуват. Според Лечева това показва нуждата от дългосрочни мерки - създаване на спортни площадки и възможности за спортуване, както и възпитание в тази посока от ранна детска възраст.

Не трябва да се правят експерименти в управлението на спорта, смята Лечева. Там трябва да има хора не само с теоретични познания, но и с практически, каза тя по повод предложенията за редовно правителство.

Политическите сили се настаниха удобно в тази позиция да прехвърлят отговорността за управлението на държавата върху служебното правитлентво, вместо да се концентрират върху това да съставят правителство. Те не търсят своята лична отговорност какво те трябва да направят, каза министърката.

"В личен план за мен няма значение дали изпълнявам мандат за 4 години, или ще управлявам още 2 седмици", обясни Лечева.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?