64

България в топ 10 на шах в света при  жените

Българския женски отбор раздели  6-14 място на Световната Шахматна Олимпиада в индийския град Ченай, в която взеха участие  160 дамски отбора. По допълнителни показатели зае 9-то място с 16 т. - 7 победи, 2 ремита и 2 загуби.

Олимпийски шампион при жените е Украйна с 18 т., следвани от Грузия също с 18 т., а трети останаха Индия 1. Нашите момичета в състав Нулгюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова, Виктория Радева и Белослава Кръстева  се представиха достойно, тъй като всички те са дебютантки на такъв висок форум .

Те бяха поставени под № 15 в стартовия списък по ЕЛО. Българките могат да съжаляват, че изпуснаха да победят Украйна (едната загуба бе от тях с 1,5-2,5) като и в двете загубени партии момичетата стояха по-добре на дъската, но напрежението и класата на двете световни шампионки в украинския състав - сестрите Мария и Ана Мизачук си оказаха влияние.

Десет дни преди Олимпиадата не бе ясно дали въобще българките ще заминат - нямаше отпуснати средства, нямаха визи, самолетни билети. Докато другите отбори по това време бяха на лагери, водеха подготовка и вече бяха с ушити тоалети и спортни екипи, селекционерът ни Петър Арнаудов се занимаваше с осигуряване на средства, визи. Само след седмица момичетата на собствени разноски трябва да заминат за участие на Европейско първенство за жени в Прага.

Доста по-лошо е представянето на мъжкия ни отбор, който замина в доста експериментален състав-без нито един от водещите ни гросмайстори. Момчетата заеха 63-то място със 6 победи и 5 загуби. Олимпийски шампион при мъжете е отбора Узбекистан с 19 т., следван от Армения 19 т., а трети останаха Индия 2.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Поздравления

Поздравления

10.08.2022 | 08:44

Браво на момичетата,добри са!

Отговори
3 0
Поздравления

Поздравления

09.08.2022 | 22:27

Поздравления за тези хубави момичета.Сигурно сабили и най-красивите момичета на Олимпиадата! Но защо тогава оня министър на спорта-Р.Василев,който бе тотален палячо между другото, не осигури навреме пари за пътуване,визи,лагери? И толкова ли тая федерация и това министерство на спорта нямат пари, та да ушият някакъв тоалет за тия млади дами? И въобще- няма ли кой да ги хване за ушите тия управнеци и да им каже-абе ей, вие за какво сте там бе,не ви ли е срам бе!

Отговори
4 0
Къде е

Къде е

09.08.2022 | 16:49

Къде е Антоанета Стефанова? Тя защо не е в отбора-стара ли е вече,страх я че ще я бият или какво? Някой знае ли? Да не е болна нещо,което много ме съмнява! Иначе-поздравления за тия момичета-със 160 държави да се бориш не е лесна работа-за разлика от много други спортове,където я има по 3-4 представители,я не!

Отговори
6 0
Браво

Браво

09.08.2022 | 16:44

Браво! Федерацията по шах ще награди ли момичетата за достойното им представяне поне с 5 лв.?За нашите елитни ритнитопковци милиони се дават, а на тия момичета барем едно сако да бяха ушили ! Ба-си държавата-да си пропиляваме сами добрите неща !

Отговори
6 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?