Атлетиката роди най-големите грешници

През пъкъла минаха последователно София Божанова, Ива Пранджева и Тезджан Наимова

Леката атлетика е лидер по допинг скандали в Пловдив. Техният бум започва в началото на 90-те години. Състезателят в дългия скок Даниел Иванов е първият заловен с непозволени стимуланти. Четирикратният държавен шампион на открито и в зала спечели бронзов медал на световното на закрито през 1993 г., но той му бе отнет заради допинг. На следващата година изгърмя и една от най-талантливите пловдивски лекоатлетки София Божанова. Тя спечели бронзово отличие в тройния скок на световното в зала през 1991 г., а три години по-късно е уличена в употреба на анаболи. Следват двата случая със сребърната медалистка на троен скок от световното в Гьотеборг през 1995 г. Ива Пранджева. Тя се състезава на Олимпиадата през 1996 г. в Атланта, където се класира на 4-то място, но се проваля на тест за допинг, поради което е декласирана и отстранена.

Следва втори случай през 2000 г. Тогава бившата ни лекоатлетка се явява за Игрите, но в деня, в който трябва да участва на квалификации на троен скок, не е допусната. Причината е, че българи я прецакват. Отидох в Сидни със знанието за положителната ми проба, но ми казаха, че мога да участвам, защото не беше отворена втората. Подготвях се, получих състезателен номер. В деня на квалификацията, бях си подготвила екипа, но няколко часа преди да тръгнем към стадиона, дойдоха и ми казаха, че оставам и няма смисъл да пътувам. Втората проба също била положителна. Впоследствие разбрах, че тя е била отворена по желание на нашата федерация, разказа Ива преди няколко години. 

2008 г. също се оказва черна за пловдивската атлетика. 2-годишни наказания за допинг скандали връхлитат две от най-младите ни и талантливи състезателки - спринтьорките Тезджан Наимова и Рая Стойнова. Тезджан е двойна световна шампионка за девойки от 2006 г., а две години по-късно е наказана заради подмяна на допинг проба. Рая пък е хваната на Балканиадата в Гърция, където бяга 400 м с препятствия, на мястото на подготвящата се за Олимпиадата Цветелина Кирилова. Санкцията на практика слага край на кариерата на Рая и тя се прехвърля в журналистиката, а после заминава да работи в САЩ. Тезджан изтърпява наказанието и се завръща, за да стане европейска шампионка в зала на 60 метра в Гьотеборг. След състезанието обаче е уличена в употреба на забранената субстанция дростанолон, връща медала, от което Ивет Лалова печели бронз, и получава доживотно наказание за второто си прегрешение.

Само двама пловдивски щангисти са уличени в употреба на непозволени стимуланти. На фона на допинг скандалите в родните щанги през годините - това е капка в морето. Става въпрос за олимпийския шампион за младежи Георги Шиков и Асен Мурадов. Последният изгърмя миналата година, когато общо 11 национали бяха хванати със станозолол. Впоследствие се доказа, че всичко се дължи на замърсена добавка, но Олимпийските игри в Рио ще минат без щангистите си. По подобен начин пропуснахме и Олимпиадата през 2008 г. в Пекин. Тогава 12 национали изгърмяха, при това с препарат, който не се бе използвал от 20 години.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?