Следвайте ни

Атанас Атанасов: Тази награда е признание за волята на Габриела

viber icon

Атанас Атанасов е бивш рекордьор на България в скока на дължина с 8.31. От 2006 г. е личен треньор на Габриела Петрова. 

Под негово ръководство Габриела постига най-големите си успехи. През 2015-а стана „Спортист на годината“, а два пъти е печелила и приза „Атлет на годината“ през 2015-а и 2020-а. 

Атанасов говори пред медиите за втората награда за Атлет на България на Габриела Петрова, която тя получи на церемония в София.

Господин Атанасов, какво означава за вас тази награда, която получи Габриела?

- Това е признание за нейната усилена работа и най-вече, че успя да се мобилизира и реализира в един труден за целия свят период. Това говори за нейните волеви качества и за това как тя се отнася към подготовката.

От пролетта на 2020-а сме в пандемия. Как повлия това на работата ви с Габриела?

- Не само за нас, а и за всички други ситуацията не е приятна. Ние се опитваме и при тези условия да правим всичко възможно, така че да се подготвим добре за предстоящата олимпиада в Токио. Целта ни е да се подготвим така, че да се представим по най-добрия начин на олимпиадата.

Какво ви предстои като състезания?

- Пропускаме зимния сезон. Подготовката ни е насочена изцяло към олимпиадата в Токио. Първите ни стартове трябва да са в края на май и началото на юни. Дано Господ е с нея. Искам тя да е здрава. Другото ще се нареди.

При какви условия се подготвяте в Пловдив?

- От 3 години имаме много добри условия за тренировка в Пловдив. Благодарение на спортното министерство и най-вече на усилията на министър Красен Кралев направихме една много добра зала за подготовка на нашите състезатели. Там се подготвя не само Габриела, а и младите ни таланти, които на изминалите големи състезания от началото на 2020-а се представиха на изключително високо ниво. До 20 г. Локомотив (Пд) е отборен шампион на България. 16-годишната ни състезателка Пламена Миткова с най-добър резултат в света за 2021-ва в нейната възрастова група и при по-големите на скок дължина. Тя е и номер 1 в света на троен скок, а направи рекорд на България и на 60 м с препятствия. Имаме и още един рекорд при момчетата до 16 г на 200 м.

Означава, че сте оптимист за бъдещето на леката атлетика в Пловдив, нали така?

- Оптимист съм за бъдещето на атлетиката в СКЛА Локомотив Пловдив. Всичко изброено по-горе показва, че имаме една сериозна група от състезатели, която ще е основата за доброто бъдеще не само на пловдивската, но и на българската атлетика. Това нямаше да е факт, ако нямахме тези условия за подготовка в момента. Децата, които тренират при нас, вече са над 150. Стремим се да изграждаме пирамидата в спорта. Ако няма захранване с деца отдолу, няма как да се гони високо спортно майсторство. Да не забравяме, че атлетиката е база за почти всички други спортове, така че нашият клуб подпомага индиректно и клубовете по различни видове спорт в града ни. 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай