64

Алекс Начева и Габи Петрова на финал на троен скок в Рим

Александра Начева и Габриела Петрова се класираха за финала на троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в италианската столица Рим.

Световната шампионка за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева е с най-добро постижение в пресявките, след като във втория си опит с 14.29 метра подобри личния си рекорд. Предишното най-добро постижение на пловдивчанката бе 14.23 метра, с които тя спечели сребро от Балканиадата в края на миналя месец в турския град Измир.

Европейската вицешампионка в зала от Прага 2015 Габриела Петрова се нареди на 12-о място в квалификациите, след като скочи 13.86 метра в първия си опит. Така Габи зае последното място, даващо право за участие на финала, изпреварвайки гръцката състезателка с по-добър втори резултат.

Общо пет състезателки успяха да преодолеят квалификационната норма от 14.10 метра. Втора е европейската шампионка в зала от Истанбул 2023 и настояща балканска шампионка Тогба Данъшмаз (Турция) с 14.27 метра от първи опит. Трета с 14.21 метра също от първи опит се нареди бронзовата олимпийска медалистка от Токио 2020 Ана Пелетейро-Компаоре (Испания).

„Не искам да се радвам предварително, защото това е само квалфикация, сподели Алекс Начева пред българските журналисти след квалификацията. - Радвам се, че покрих нормата, можех и от първи опит, но все пак добре е, че го напарвих от втори и отивам на финал с първи резултат. Но по-важното е какво ще направя на финала. Още не се отпускам да се радвам и на личния ми резултат, защото е важно какво ще постигна след 2 дни.“

Запитана за завръщането си в сектора, Алекс призна: „Не мога да ви обясня колко съм радостна, че съм тук и отново скачам на голям форум и постигам тези резултати. Имало е моменти през тези години, в които няма да крия, че съм мислила, че няма да се върна отново. Хората ми казваха, че където е текло, пак ще тече, но след всяка година губех все повече мотивация, въпреки че не съм спирала да тренирам и да се боря. Минах през две операции, неуспехи, последни класирания... въобще само ние със Стойко Цонов си знаем. Но съм щастлива, че всички тези усилия  се отплатиха. Радвам се, че отново съм в челните позиции в Европа. Надявам се да се класирам и за олимпиадата в Париж и там да представя страната ни успешно. Просто последните 2-3 седмици ми е доста емоционално“, не сдържа Алекс напиращите сълзи.

За финала Начева си пожела четно число, т.е. отново да е над 14 метра. „Надявам се и на ново лично пистижение, защото чувствам, че това не е всичко, на което съм способна. Дошла съм за медал!“

Битката за медалите на троен скок при жените е на 9 юни от 22:04 часа българско време.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?