10 неща, които, може би, не знаете за Олимпийските игри

Дори при такова сериозно спортно събитие като Олимпийските игри, което обединява целия свят, могат да се случат любопитни събития. В очакване на представленията в Токио, представихме ТОП-10 интересни факта, които са се случвали през цялата история на съществуването на Олимпийските игри.

1. Най-нелепият момент се счита за „объркания“ флаг-символ на Олимпийските игри. Инцидентът се е случил през 1972 г. в град Сапоро (където ОИ се завръщат през 2021 г.). На репетицията един от зрителите погледнал отблизо знамето и разбрал, че редът на цветовете на пръстените е объркан. Когато той информирал организаторите за това, те дълго време не вярвали в допустимостта на подобен гаф. След повторна проверка на първоизточниците се оказало, че редът на оцветяване на пръстените е неправилен от 1952 г. насам.

2. Първите модерни олимпийски игри се провеждат през 1896 г. в Атина. В турнирите и състезанията участвали 14 държави, близко до Гърция. През този период са проведени 43 турнира в 9 вида спорт. Списъкът на спортовете включваше: борба, колоездене, лека атлетика, плуване, гимнастика, стрелба, тенис, вдигане на тежести и фехтовка

3. В съвременната история Олимпийските игри са отменени три пъти поради воденето на световни войни. Традиционно турнирите трябва да се провеждат на всеки 4 години. Състезанието е отменено за първи път през 1916 г. (Първата световна война). По време на Втората световна война те бяха отменени два пъти - през 1940 и 1944 година.

4. Символите на игрите - бялото знаме и олимпийските пръстени - са създадени с причина. Емблемата представлява 5-те основни континента на Земята, което включва; Африка, Азия, Австралия, Европа и Америка. Националното знаме на която и да е държава в света съдържа поне един от 5-те представени цвята на пръстена (син, черен, зелен, жълт и червен).

5. Япония не е непозната за Олимпийските игри: страната вече е домакин на три състезания:
Летните олимпийски игри през 1964 г. в Токио;
Зимните олимпийски игри през 1972 г. в Сапоро;
Зимни олимпийски игри през 1998 г. в Нагано.

6. Олимпийските игри през 2020 г. ще превърнат Япония в третата страна домакин за световно събитие в историята на четири държави, зад САЩ (девет) и Франция (шест). Очакваме много олимпийски обекти от 1964 г. да заработят през 2021 г., тъй като те съставляват значителна част от планираната зона за наследство в Токио.

7. Абебе Бикила стана първият африканец, който спечели златен медал. През 1960 г. той изтича целия маратон и дойде на финала първи. Той обаче се прочу с факта, че успя да измине олимпийската дистанция бос.

8. Най-старият състезател, състезавал се на олимпийски игри, беше Оскар Суон, швед. Той беше на 60 години, когато спечели златния медал в стрелбата (1908 г.), и на 72 години, когато спечели сребърен медал на Олимпийските игри в Антверпен през 1920 г.

9. Най-младият олимпиец беше Димитриос Лундрас, гимнастик, който беше на 10 години, когато спечели бронзовия медал през 1896 година. Този рекорд на Деметрий никога няма да бъде счупен от никого. През 1997 г. беше решено участниците в олимпийските игри да не са на по-малко от 16 години.

10. Известно е, че само мъжете са могли да участват в древната ОИ. С течение на годините ситуацията се промени, но жените не идваха от цял ​​свят, а главно от Европа. Това се дължи както на особеностите на обучението, религията и предразсъдъците, така и на броя на дисциплините в състезанието. През 2012 г. всички държави, участващи в олимпиадата, изпратиха спортисти от двата пола. Това беше първата олимпиада, в която се случи нещо подобно.

Надяваме се, че тези факти и интересни моменти само ще привлекат и засилят вниманието ви към следващите олимпийски игри в Япония, които бяха отложени поради коронавируса и ще се проведат през 2021 година.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?