64

Васил Бачев: Европейското е за най-добрите, значи сме го заслужили

Васил Бачев е част от националния ни отбор, който се подготвя за предквалификациите за европейското през 2025 г., които ще се играят на 25 и 28 август срещу Кипър и Румъния в Самоков, както и за шампионата на Стария континент през септември. Гардът взе участие и в приятелския турнир в Чехия, в който нашите спориха с домакините и Хърватия преди седмица. 

Пред BBALL.BG Васил Бачев говори за атмосферата в отбора, за подготовката му и за предстоящите изпитания. Ето и какво сподели той:   

Изминаха около три седмици от старта на подготовката ви. Каква е атмосферата в отбора?  

– Атмосферата в отбора е повече от добра. Има настроение и работим доста добре.   

Изиграхте две контроли на турнира в Чехия. Какви са твоите впечатления от тези проверки?  

– Въпреки двете загуби, смятам, че бяха добри контроли за нашия отбор. Чехия и Хърватия са добри отбори, а за да се подготвим по най-добрия начин за квалификациите и след това за самото европейско, трябва да играем с такива отбори.  

Тимът вече се събра в пълен състав. Ще успеете ли да намерите правилния ритъм в оставащите дни до старта на важните мачове в края на следващата седмица?  

– И Везенков, и Бост са играчи от висока класа и се играе лесно с такива баскетболисти. Това, че се присъединиха на по-късен етап, не смятам, че ще се отрази на ритъма на отбора, даже ще повлияе положително. Също така знам, че треньорският щаб ще направи всичко най-добро и ще сме в правилния ритъм за официалните мачове.   

След седмица ще играете срещу Кипър и Румъния в Самоков. Какви са твоите очаквания за тези срещи?  

– Не очаквам да дойдат отборите на Кипър и Румъния и да се предадат. Ще сме готови за два здрави мача и очаквам да победим.  

 България ще бъде на европейско за първи път от 11 години. Колко важно е това за българския баскетбол?  

– Смятам, че е изключително важно. Силно се надявам да събуди интереса на още повече деца и също така на повече спонсори, за да има повече продукция от школите и националният отбор да продължава да се развива в правилната посока.   

Лично за теб какво значи такава възможност?  

– Няма спортист, който да не иска да играе на голям форум, било то световно, европейско, Олимпиада. Участието на един такъв форум е мечта за мен.  

Какво е мнението ти за съперниците в групата?  

– Определено групата, в която сме е трудна, но това все пак са най-добрите отбори в Европа. Няма слаб противник, независимо в коя група сме. Готвим се и излизаме за победа, срещу когото и да е.  

Може ли България да се превърне в приятната изненада на европейското?  

– Защо да не можем?! Както казах, на европейско отиват най-добрите отбори в Европа. Щом сме там, значи сме си заслужили мястото. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
опечаленЪ

опечаленЪ

29.08.2022 | 11:08

Е, Васко, заслужи игра на Европейско, но няма да вииш Грузия. :((( Защото се уредиха цесекарчета и скиорчета. В България всичко е връзки, а Росен е един ПИШМАН-ТРЕНЬОР, синче на Цвятко и покойната Ваня Войнова(вечна и памет на нея). Той толкова бе и играч, помня го как му се разказваше играта в з."Академик" на Асеновградско шосе. За 75-годишната си история САМО ДВАМА играчи, носещи екипа на отбора са играли на Европейско първенство - Стоян Шантов и Димитър Гълъбов. Имало е и други - Милко Арабаджийски повече от веднъж, сега ще замине и Димитър Димитров, те са от нашата школа, но като евронационали са представяли(представят) други отбори, не пловдивския. Ами да дам и още един пример, повече от показателен - ИЛИЯ ХОРОЗОВ. Двукратен бронзов медалист за юноши старша, на Европейското в нашия Димитровград през 1982г. той бе и капитан на отбора дори(там също играха Антон Шамандуров и двама наши възпитаници тогава войници в ЦСКА"Септемврийско знаме" - Божидар Бояджиев и ЗДРАВКО ДИМИТРОВ, общо четири). Хорозов остана в "Академик"Пд, не облече фланелка на софийско дружество и НЕ ПОМИРИСА ЕВРОПЕЙСКИ ПОДИУМ ПРИ МЪЖЕТЕ - А ГО ЗАСЛУЖАВАШЕ! Здравко Димитров-Кмета и Божо се върнаха в Пловдив и веднага изхвърчаха от мъжкия национал, заместени от други. (Към проверяващите редактори на в-к"Марица" - Всичко написано тук е изцеено от тогавашните спортни вестници и пловдивските "Отечествен глас" и "Комсомолска искра", потвърдено е и от някогашни баскетвеличия на Пловдив, вечна им памет и съгласувано като мнение с още един човек)

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?