Следвайте ни

Пазарджик скърби за най-големия си баскетболист - легендата Спас Натов

viber icon

Спортен Пазарджик потъна в скръб от вестта за кончината на едно от най-ярките имена и незабравими личности в българския баскетбол - Спас Натов.

Както "Марица" съобщи снощи легендата на пазарджишкия и варненски баскетбол почина внезапно на 53 години. Вероятните причини за смъртта му са инфаркт или масивен инсулт.

Спас имал тренировка вчера в една от спортните зали на Варна, но не се явил. Не отговарял и на телефонни повиквания, което било нехарактерно за него. Тогава негови близки решили да го потърсят в апартамента му, разбили външната врата и го открили, когато обаче били прекалено късно, научи "Марица". 

Спас Натов е роден на 5 февруари 1968 в Пазарджик и започва баскетболния си път на 8 години. Първият му треньор в Милчо Бангеев. След това го поема Сава Костурков. Преминава в ЦСКА, после играе за Славия и Черно море в клубния си път, а в националния отбор участва на две европейски първенства - през 1991 и 1993 година, като в продължение на 3 години е капитан на "трикольорите".

Между 2006 и 2016 година беше на три пъти треньор на мъжкия отбор на Черно море и работи с подрастващи в школата. От есента на 2017 година той се завърна в Пазарджик. Дойде зареден с ентусиазъм да работи с младите и да открива новите таланти. За някои неща обаче остана неразбран и впоследствие се върна във Варна, който с годините стана нещо като втори негов роден град.

Не случайно във варненският баскетбол признават тримата най-големи свои състезатели - Христо Борисов, Спас Натов и Тодор Стойков. 

Изключително покрусен от новината за смъртта на големия Спас Натов бе друга легенда на пазарджишкия баскетбол - Стоян Шантов. Със сълзи на очи той сподели преките си впечатления от човекът и баскетболист Спас Натов.

"Категорично най-добрия баскетболист раждал се някога в Пазарджик.

Спас бе играч - отбор. Типичен централен нападател, имаше страхотна интелигентност в играта му. Можеше всичко, видимо, не показваше атлетизъм, но винаги беше там, където трябва. Виждаше играта в проекция. Рядко в България сме имали централни нападатели с такива качества и принос, въобще играч - мечта.

Като човек бе кротък, толерантен и земен. За варненци той беше идол, защото живя и работи там повече от 25 години и постигна много", сподели Стоян Шантов. 

Поклон пред паметта на Спас Натов!

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?