64

Най-добрият арменец баскетболен съдия в Пловдив чукна 85

Когато попитате някого в Хасково за баскетбол, няма начин да не ви каже две имена - Артеник Арабаджиян и Саркис Ованесян. Това са двама невероятни  баскетболни съдии. И не защото са арменци, историите за техните победи като състезатели и свирени мачове звучат като приказки, просто двамата са невероятно отдадени на баскетбола. 

Арабаджиян е най-добрият български съдия по баскетбол за всички времена и единственият българин, свирил финал на Олимпийски игри от всички спортове от олимпийската програма.

Другият - Саркис Ованесян, днес навършва 85 години. Жив и здрав да си Саркис, и ти благодарим за всички тези години, отдадени на Хасково, Пловдив и баскетбола.

През 1950 годна семейството  му се премества в Пловдив и той играе за “Динамо” и “Локомотив” Пловдив, с който става шампион на България.

От 1956-та до 1958-та, като военнослужещ, играе в ДНА-Пловдив. С армейския отбор Ованесян на два пъти печели титлата.

Два пъти е и студентски шампион с ВСИ, който завършва със специалност инженер-агроном.
След това се връща да живее и работи в родния си град, Хасково, където играе за “Димитър Канев”. С него печели бронзови медали от Купата на България.

От 1956 година Саркис Ованесян е и баскетболен съдия. Активната му съдийска дейност започва в средата на 70-те години, когато се включва в състава на Пловдивската съдийска колегия. През 1976 г. е избран за член на Бюрото на колегията като зам.-председател и отговарящ за назначенията.

Две години по-късно вече е в списъка на съдиите, ръководещи в "А" републиканските групи. 
В следващите години той се утвърждава като един от водещите съдии от национален мащаб, по-късно и като комисар. 

В края на 1984 г. той сменя Станко Стоянов като шеф на Съдийската колегия в Пловдив, която ръководи с прекъсване (между 1991-1995 г.) до 2008 година. 

Ованесян е с голям принос за развитието на пловдивското и национално баскетболно съдийство. Той работи усърдно  и всеотдайно за привличането и подготовката на десетки млади съдии. Някои от тях се утвърждават на национално равнище, а четирима достигат до международна категория - Светлана Стоянова, Мартин Хорозов, Стефан Стефанов и Серафим Петров.

Саркис Ованесян е един от най-добрите инструктори – учители на младите съдии по баскетбол в България. 

Още веднъж, жив и здрав да си Саркис!

p.s. И да знаеш, не ти се сърдя, че не свири крачки на Анадолиева в последната секунда, когато тя вкара кош и Академик Пловдив би любимата ми Марица с 58:57. Крачи смело към стогодишнината си. Жив и здрав!

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Западняк

Западняк

09.06.2023 | 03:37

Марица, тия арменци не са ли българи. Каква е причината да ги разграничавате като арменци? Аз виждам само една причина - ПРОСТОТИЯТА ВИ!

Отговори
2 2
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

26.06.2023 | 09:21

Нима мислите, че той се срамува, че е арменец? Нещо битува в главата ви, но поне му придайте западна посока... относно простотията - БЛАГОДАРИМ ВИ, ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС, макар и анонимно е отчетено... Понякога, когато нямате какво да кажете, е по-добре да не коментирате...просто, за да сте в джаза.

Отговори
1 0
Цецо

Цецо

08.06.2023 | 20:22

Аз също го помня като състедател та Академик-беше страхотен.Бъди жив и здрав.

Отговори
3 0
Трифон Бръмбаров

Трифон Бръмбаров

08.06.2023 | 10:54

Сериозно,много ми беше приятно да прочета за теб.Радвам се че си жив и здрав и не си забравил името ми,когато беше треньор на у-ще Яворов.Между другото аз също навършват 80 г.

Отговори
2 0
Необходимо уточнение

Необходимо уточнение

08.06.2023 | 14:34

Съдията,който свири финал ,се казва Артеник Арабаджиян!

Отговори
1 0
Петър Пеев

Петър Пеев

08.06.2023 | 15:05

Става дума за скандалния финал на Олимпиадата в Мюнхен през 1972г.Там се срещат баскетболистите на САЩ и СССР,който печели с една точка разлика с кош в последната секунда.Американците твърдят,че стрелбата на победния кош ,е станала извън времето за игра,подават контестация,но тя не е уважена и СССР грабва златото.Що се отнася до Серегата,както е известен в баскетболните среди,да допълним ,че освен съдия и ,играеше с успех в славния тим на “Академик “Пловдив,заедно с Гео Тошев,Чочето,Симо Монти ..Тогава в Пловдив имаше пет мъжки баскетболни тима,на детбитата се събираха повече зрители отколкото ходят днес на мачове по футбол!

Отговори
4 0
намръщенЪ

намръщенЪ

08.06.2023 | 23:59

Де да имахме толкова шампионски титли в мъжкия баскет.... Ама до ден днешен - ни една, бронзът на "Ак."Пд е най-високото стъпало досега. Бил е СТУДЕНТСКИ ШАМПИОН с ВСИ и то 2, ако не и три пъти, с ДНА-Пд може да е първенец на някое армейско първенство. Титли от РП до ден днешен имат "Марица"-3(1971р1973 и 1974) и "Академик"(2001)

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

29.06.2023 | 21:41

Не съм сигурен дали са се кръстосали с Гео Тошев, Саркис играе в края на 50-те и началота на 60-те, когато ВСИ има две първи места и още три призови класирания на стидентското първенство. През повечето от тия години Тошев, вече като дипломиран и лекар, играе по други отбори. В "Академик"Пд се връща за малко време, когато като специализант получава право пак да играе. До 1975г. отборът си е студентски. Колкото до публиката, браво за уточнението СЕГА - тогава на футболни мачове са се изсипвали десетки хиляди

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?