Следвайте ни

Лаишка смяна в Академик, вместо Асен Николов - зетят

viber icon

В търсене на нов облик баскетболният Академик Пловдив заприличва все повече на семеен отбор. Нещото, което се подготвя вече втора година стана факт - досегашният треньор Асен Николов бе освободен и на неговото място застава помощникът му Йордан Янков.

Трансформациите в Академик Пловдив започнаха преди три месеца. Тогава основният спонсор Бултекс 99  се застъпи за треньора Асен Николов и смяната му с Янков не стана.

Да се дава път на младите в спорта винаги заслужава адмирации. Лошото обаче е, когато причината за фаворизирането е лична, а  не професионална. Йордан е добро момче, но още далеч от големия баскетбол и ръководенето на мъжки отбори. Фактът, че е зет на президента Васил Врачев не го прави по-добър треньор.

Апропо, не е лошо да вметнем, че промените в Академик след кризата с коронавируса не са само в тренорската част. Председателят Врачев и вицепредседателят Александър Камарашки са кум и кумец. Камарашки бе назначен в клуба с идеята за  превръщането му в успешна и финансово устойчива структура. Каквото и да значи това. Десетина дни по-късно спонсорът Бултекс 99 оттегли ивето си от това на отбора.

Опитът да се отстрани Асен Николов не датира от вчера. Миналият сезон тихомълком той бе преназначен на друга длъжност, а отборът пое сърбинът Дарко Костич. След неколкомесечни мъки, Николов бе върнат начело да оправя бакиите.

Със своите 33 години Янков става най-младият старши треньор в Националната баскетболна лига.Бил е още в треньорските щабове на Лукойл Академик, Балкан, Рилски спортист  и в школата на Ахил. През състезателната си кариера е играл за Славия и НСА.

Новата пирамида в Академик - президент, вице (кум), треньор (зет) и звезда на отбора (зет) работи добре само в последната си част. Чудно, коя ли фирма ще трябва да се навие да брандира името на Академик със своето. Сещам се за една, но не е много платежоспособна.

Иначе кланът Врачеви вече е уникален в пловдивския баскетбол. Той успя да задмине Хорозови (баща и майка баскетболисти, син рефер и още един баскетболист) и Боневи (баща и майка баскетболисти и треньори и син рефер). 

Снимка: sportenplovdiv.com

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?