Следвайте ни

Капитанът на Академик Бултекс 99 сложи край на кариерата си

viber icon

Капитанът на Академик Бултекс 99 Сашо Груев официално обяви края на кариерата си. Опитният гард подсили пловдивския баскетболен тим в началото на февруари 2018 година и имаше съществен принос за историческото 4-то място на клуба в НБЛ през същия сезон и 3-тото място в Балканската лига година по-късно.

В момента първенството е спряно заради епидемията от коронавируса и все още не е ясно дали ще бъде подновено изобщо. Груев обяви решението си с емоционален пост на страницата си във Фейсбук. Ето какво написа гардът:

На мнозина е известно, че смятам този сезон за последен в своята професионална кариера като баскетболен състезател и имам намерение да се оттегля и да продължа своя принос към българския баскетбол извън игрището. Като професионален баскетболен играч с немалък опит в кариерата си имам огромно желание тя да приключи достойно и на ниво, и се надявам да оставя следа и пример за тези, които ще имат нужда и желание от такъв след моето оттегляне.

През 18-те сезона, изиграни в България и чужбина като професионален баскетболист неведнъж съдбата ме е събирала на едно място и в един отбор с всеки от останалите професионални баскетболисти в България. С годините станахме едно голямо семейство, децата ни растат и играят заедно, съпругите и близките ни са приятели и споделяме всяко добро и зло от дните си.

Ще останем едно цяло и много след края на активната спортна кариера на голяма част от нас. Това са моментите, които ни обединяват именно в ситуации като тази сега.

Аз считам, че ние играчите - като едно баскетболно семейство имаме морален и етичен дълг да заемем позицията на едно цяло, позиция на ядрото на професионалния баскетбол в България, чрез която да защитим своите права, но и да изпълним своето задължение към отборите си, срещу което получаваме своите договорени възнаграждения.

Намираме се в ситуация на обявено национално извънредно положение и в момента, човечеството търпи огромно поражение в здравословен и емоционален план и дълго време светът ще се стабилизира икономически и социално, след като преминем през това препятствие. В момента най-важната ни задача е да бъдем обществено отговорни към собственото си здраве, това на близките ни и на всеки, с когото се разминаваме тихомълком и незабелязано по пътя си.

Считам, че нуждата за намиране на баланс в този момент е от изключително значение, защото има непосредствена връзка между отборите и играчите. Играчите имат нужда от отбор, в който да играят, но и отборите имат нужда от български играчи, с които да бъдат в добри отношения и да могат да разчитат на тях!

В този момент считам, че е редно да се взимат рационални, а не емоционални решения, чрез които да не се навреди на работната атмосфера в отборите в дългосрочен план. Предвид създалата се ситуация, ако първенството продължи някои отбори най-вероятно няма да издържат финансово и това ще ощети комплексно всички дългосрочно.

Като капитан на БК Академик Бултекс - 99 съм щастлив, че мога да нарека приятел всеки един от мениджмънта и играчите на отбора. Подкрепям и разбирам позицията, която отборът ми заема сезонът да бъде прекратен. Въпреки огромното ми желание да го доиграем, вероятно практически това ще бъде невъзможно.

Бъдете здрави!

Снимка: LAP.bg

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?