61

IN MEMORIAM: Отиде си велик спортист!

Един от най-великите баскетболисти за всички времена си отиде от този свят. Бил Ръсел, играчът с най-много титли в историята на Националната баскетболна асоциация, е починал на 88-годишна възраст, съобщи неговото семейство.

"Съпругата на Бил Жанин, неговото семейство и многото му приятели ви благодарят, че се молихте за Бил. Може би ще преживеете отново един или два от златните моменти, които той ни подари, или ще си припомните неподражаемия му смях, докато с удоволствие обясняваше истинската история зад тези моменти", заяви семейството му в изявление.

Легендата на Бостън Селтикс има 11 шампионски пръстена като играч, като при последните от два вече е и старши треньор на Бостън Селтикс. Той е първият чернокож наставник в историята на НБА. Ръсел е петкратен носител на приза за 'Най-полезен играч", двукратен шампион в колежанското първенство, олимпийски шампион с тима на САЩ, както и член на "Залата на славата".

Считаният за №1 на всички времена в баскетбола Майкъл Джордан изпрати Ръсел с думите, че той е бил пример за всеки тъмнокож играч.

„Бил Ръсел бе истински пионер – като състезател, като шампион, като първия тъмнокож старши треньор в Националната баскетболна асоциация и като активист. Той стана пример за всеки тъмнокож баскетболист, който влизаше в лигата след него, включително и за мен. Светът загуби една легенда“, коментира 59-годишният Джордан, който в момента е собственик на тима на Шарлът.

„Сърцето ми е разбито от новината за кончината на най-големия шампион, който баскетболът е виждал, легенда, член на Залата на славата, ментор и мой приятел в продължение на повече от 30 години – Бил Ръсел“, заяви бившата звезда на Лос Анджелис Лейкърс Меджик Джонсън.

„Бил Ръсел е един от най-великите спортисти в нашата история – шампион на шампионите, добър човек и велик американец, който направи всичко, на което е способен, за да сбъдне думите Америка за всички американци“, коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?