64

Баскетболният Хебър с тежки въпроси за съдийството

Баскетболният клуб Хебър Пазарджик излезе с отворено писмо към шефовете на Българската Баскетболна Лига, в което поставя няколко въпроса за нивото на съдийството в родния баскетбол. Пазарджиклии акцентират върху последния си мач от първенството - загуба от Балкан-2 (в Ботевград). Ето какво гласи отвореното писмо на клуба:

"Отворено писмо до: 

Съдийската комисия към БФБаскетбол/Българска Баскетболна Лига 

Баскетболен Клуб Хебър се обръща към вас с апел да се обърне внимание на съдийството в срещите от Българската Баскетболна Лига. Българската Баскетболна Лига е втората по сила лига в България, която набира все повече популярност и все повече фенове. Отборите в тази лига станаха доста равностойни и срещите между тях много оспорвани. Предполагаме, че по-голямата част от треньорите и състезателите в лигата, ще се съгласят с нас, че нивото на съдийство не отговаря на тези високи изисквания, които си е поставила лигата и в много от срещите се стига до саморазправа и ненужно напрежение между състезатели, треньори и съдиите. 

Повод за това отворено писмо е среща от изминалия 13-ти кръг, на 29.01.2022г., между отборите на БК Хебър и БК Балкан -2 . БК Хебър не иска да омаловажава победата на Балкан –2 , работата на техния треньор и състезатели, които заслужено победиха. 

Нашите претенции са към съдийската двойка Владимир Занев и Иван Илиев. Гледайки срещата на видео запис се вижда допускането на многобройни грешни отсъждания и в двете посоки. Две от тези отсъждания са много очевадни и будят в нас съмнението, че тези двама съдии или са некомпетентни, или просто присъстват на срещата, за да вземат хонорара си. 

В прикаченото видео искаме да покажем конкретните ситуации и да получим отговор от Съдийската Комисия към БФБ, защо не беше отсъдено нарушение и в двете ситуации? Имаме и други въпроси: 

- Защо в среща, която се очаква да бъде оспорвана, е изпратена съдийска двойка, а не тройка? 

- Защо досега след допуснати грешки на съдиите, не сме чули за наказан съдия? 

- Кога съдийството ще бъде на нивото на ББЛ? 

БК Хебър осъзнава, че както създаването на един баскеболист до високо ниво, така и създаването на съдия по баскетбол е много дълъг и сложен процес. Процес, свързан с много търпение и много работа. Молбата ни е съдиите да взимат насериозно срещите в ББЛ и да дават най-доброто от себе си, защото по този начин помагат не само на себе си да израснат, но помагат и на ББЛ да се развива и подобрява качеството на играта. Нека всички да работим в името на баскетбола.

С уважение:  Веселин Веселинов (треньор) и Янислав Марков (президент)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
намръщенЪ

намръщенЪ

05.02.2022 | 21:34

Прави сте, (майна, вмъквам думата не като псувня, от ПД съм, все пак), но ако видите как млади момичета свирят в женската лига.... Ще побеснеете

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?