64

Академик се нуждае от победа за участие в турнир, който никой не ще да организира

На Академик (Пловдив) му трябва победа срещу Балкан в Ботевград, ако иска да играе в във финалите на турнира, чието домакинство никой не иска -  Купата на България по баскетбол при мъжете. По регламент участват първите осем в класирането на НБЛ. Към днешна дата пловдивчани са на 9-то място с еднакъв актив с осмия (Шумен),  десетия (Ямбол) и единадесетия (Миньор) по 28 точки. Шумен и Ямбол се срещат в директен спор, а Миньор е гост на Черно море. Мачът в Ботевград е в петък от 19 часа.

За Академик участие във финалите ще е въпрос само на престиж, тъй като при класиране на осмо място ще срещне лидера Черноморец. Припомняме, че пловдивчани наскоро отстъпиха в Бургас след 93:85 в мач, в който отбелязаха 13 тройки.

Любопитото е, че засега домакинът на мачовете не е ясен, като фиксирано е само, че турнирът за Купата на България ще се проведе в периода 14-18 март. Интересът от страна на клубовете е минимален, като до крайния срок (10 февруари) бяха получени само две кандидатури. Заявки са подали Черноморец и Миньор 2015.

Перничани почти нямат шансове за участие в надпреварата за трофея, като това е и условието им за кандидатурата.  Обновената зала "Борис Гюдеров" в Перник отпада като опция за провеждането на Купата.

В Бургас пък зала "Бойчо Брънзов" не отговаря на изискванията за подобен турнир. Опцията  е новооткритата спортна зала в града, която обаче се оказа доста проблемна и няма кошове. 

Другата опция е турнирът да се проведе на неутрален терен или президентът на БФБаскетбол Георги Глушков да посочи домакин.

Едно от нещата, които спъват мераклиите за оргазиране е и изискването домакинът да плати съдийските такси за мачовете, което е сериозна финансова тежест за клубовете.

Припомняме и правилата за провеждането на турнирите за купата при мъжете приети с Решение №23 от 20.12.2023 на заседание на УС на федерацията:

10.1.Във връзка с изпълнение на изискванията на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, Финалният турнир за Купа България може да се проведе само в следните зали: „Колодрума“ Пловдив, „Арена Самоков“, „Дворец на културата и спорта“ във Варна, „Зала Универсиада“ в София „Арена Армеец в София, „Арена Ботевград“, „Триадица“ в София, „ Арена Асарел“ в Панагюрище, „Общинска“ в Стара Загора.

От списъка трябва да се извади вариантът със зала "Колодрума", тъй като Академик няма шансове за запомнящо се представяне, ако се класира. За капак, от отбора си тръгна и мениджърът Александър Груев (организирал финалите за Купата при жените в Самоков при пълни трибуни).

Припомняме обаче, че в Колодрума мачовете си от пролетния полусезон при волейболистките ще играят шампионките от Марица. Размерът на наема не е ясен.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

17.02.2024 | 09:21

И в крайна сметка загуби в Ботевград с една точица разлика. Една, но загуба

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

15.02.2024 | 21:53

БФБ направи героични усилия, за да обезсмисли турнира. Впрочем, така е било и в миналото. Какви ли не абсурди са сътворявани в този турнир, имало е години, когато въобще не е провеждан. Щом е турнир за Купата на България, би трябвало той да е отворен за всички представителни отбори от НБЛ, А и Б-групите, като тези от елита са длъжни да участват. Проблемът е, че по регламент за първенство, играч може едновременно да учавства в тим от НБЛ и да подсилва такъв от по-ниските групи. Както и да е, но турнирът трябва да е отворен, с п ряка елиминация и финал на неутрален терен. В този формат, състезанието е по-скоро Купа на НБЛ, а абсурдно с това съществува и още една Купа на България за другите тимове. Колкото до домакинството, кой е луд да си прахосва парите за няколкодневен турнир, ако, освен няма артък за изпиране

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?