Спомени: Как изглеждаше Слънчев бряг преди 60 години СНИМКИ

Първите чуждестранни туристи пристигат на 8 юни 1959 г., но официалното откриване на сезона е на 12 юни

Преди 60 години - на 8 юни 1959 в комплекс Слънчев бряг е регистриран първият чуждестранен турист - Вашек Силвестър от чехословашкия град Острава.

Летовникът отседнал в хотел "Калина", а името му останало завинаги записано в летописната книга на курорта. Това се случва малко преди 16.00 ч., минути след аварийното напускане на стаята в хотел "Калина" от работници, извършващи довършителни работи до последния момент. За първите туристи било предвидено официално посрещане, но те минали по друг път и пристигнали направо в хотела. Затова и се стигнало до неочакваната ситуация за работнците, които все пак успели да напуснат незабелязано обекта.
 

С камили, юни 1959 г.

ОТКРИВАНЕТО НА ЛЯТО 1959 В СЛЪНЧЕВ БРЯГ НЕ МИНАВА БЕЗ АЙТОСКО УЧАСТИЕ                                                                                                                                                              Днес малко или повече е позaбравено,но официалното откриване на първия туристически сезон за кк „Слънчев бряг” през 1959 г. не е минало без айтоско участие. На 12 юни е планирано официалното откриване на сезон 1959 в кк „Слънчев бряг”-Несебър.За него са разпратени покани за гости от близо и далеч. До официалните институции в Община Айтос покана няма.

Но откриване на първия сезон  не минава без айтоско участие,както пише на 9 юни 1959  “Черноморски фронт” в статия със заглавие: „Вчера „Слънчев бряг” посрещна първите летовници” изрично се отбелязва,че на другарската вечеря присъстват и гости от Айтос,а в художествената програма по случай откриването на сезона участва и битовата тракийска група към народно читалище „Васил Левски 1869”.                         

Хотел „Жерави” на 8 юни 1959 г.

За да се публикува черно на бяло тя е била предадена по телефона на 8 юни, вероятно късно вечерта.Подписана е от Тодор Георгиев,който е спец.кореспондент на вестника. Към статията има и фотоилюстрация,чиито автор е Иван Ковачев. Най-вероятно обаче става въпрос за архивна снимка,направена в хода на строителството на хотела.Снимката не е озаглавена,но тя е на хотел „Калина”,в който в действителност е записан първият турист на тк „Слънчев бряг” Вашек Силвестър от Чехословакия заедно с други курортисти от ЧССР. Тогава рязане на ленти по случай на …… не е имало.Но вместо популярният днес коктейл по случай….,се е състояла другарска среща.

Публикувано в „Черноморски фронт”,бр.2819/9 юни 1959 г.                   

 ВЧЕРА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ ЛЕТОВНИЦИ                                     

„Слънчев бряг”,8 юни/по телефона/

Най-после дойде денят,който строителите на „Слънчев бряг” очакваха с трепет и вълнение.Много сили хвърлиха те,докато се роди този красавец на родното Черноморие.В него зидарите от бригадите на Георги Мавродиев от Поморие,на Ангел Къртов от Бургас,на Коста Рачев и др. вградиха своето майсторство.А колко умение и старание вложиха мазачът Христо Въльоков от Габрово, фаянсаджиите Димо Грозев и Манол Арсов?Колко безсънни нощи прекараха те през тези месеци на напрегната работа техническите ръководители на строежа: Стефан Ганчев, Венцислав Николов, Чоролеев и още: стотици зидари,мозайкаджии, електротехници,строители? За по-малко от година тук израсна модерен курортен комплекс.И когато днес след  обед пристигна първата група от 364 летовници от братска Чехословакия,когато всички радостно възкликнаха от хубавата гледка родена,родена от ръцете на строителите,може би това бе най-голямата награда за тях.Техният самоотвержен труд не бе отишъл напразно. В уютните и кокетни вили и хотели курортистите намериха всичко необходимо за една пълноценна почивка-комфортна вътрешна уредба и удобства. Макар и изморени от продължителното пътуване летовниците се впуснаха да разглеждат комплекса и останаха възхитени от оригиналните сгради,красивата природа,от златистите дюни и необгледната морска шир.Някои по-нетърпеливи набързо се озоваха на плажа и се гмурнаха във водата.

Пристигането на първите чехословашки туристи на 8 юни 1959 г. пред хотел „Калина”

Вечерта в ресторант „Нептун” се състоя другарска среща на която присъстваха много гости от Бургас,Айтос,Поморие,Несебър и др.Между тях бяха секретарите на Окръжния комитет на БКП др. Георги Томов и др.Иван Захариев,секретарят на Градския комитет на БКП и член на бюрото на Окръжния комитет на БКП др.Нончо Киров,заместник-председателят на Окръжния народен съвет др.Георги Коточев, председателят  на Окръжния комитет на Отечествения фронт др.Тодор  Киров и др. След вечерята самодейни колективи от Бургас и Айтос изнесоха художествена програма.Представиха се хоровият състав при фабрика „Сталин”-Бургас,битовата тракийска група при народно читалище „Васил Левски –Айтос,естрадният състав на самодейния колектив „Атанас Манчев”-Бургас и индивидуални изпълнители на народни песни. Чешките летовници с интерес изслушаха песните и наградиха с бурни ръкопляскания изпълнителите.Участничките в хоровия състав при фабрика „Сталин” поднесоха на курортистите букети с цветя и ги поздравиха по случай пристигането им на „Слънчев бряг” След една седмица ще пристигне група от 200 летовници от Германската демократична република.Едновременно с довършването на северната част на комплекса тук ще продължат да пристигат летовници от Чехословакия,ГДР,Унгария,Полша,Австрия и др. страни.

Тодор Георгиев/Спец.кореспондент на „Черноморски фронт”/.Още един бисер от огърлицата на нашето Черноморие започна да блести. "Слънчев бряг" е един от нашите най-добри морски курорти.Сред сенчестите алеи,под палещите лъчи на слънцето и в морската вода-навсякъде се чува реч на хора от различни страни.Строителството започна през есента на миналата година. Стотици ентусиазирани младежи и опитни майстори от различни краища на родината дойдоха на “Слънчев бряг».И ето те сега поднасят на "Балкантурист" в завършен вид красивите хижи и хотели с 655 легла,от които вече са заети 364 от първите туристи.         

Това съобщава преди 59 години органът на ЦК на БКП вестник "Работническо дело" в  бр.160 от 9 юни 1959.                                                                                         

В Слънчев бряг с първия хотел „Калина”

                                                                                                                          

Не се съобщават други подробности за официалното посрещане на първия турист в първия сезон на новопостроения курортен комплекс «Слънчев бряг».Те /подробностите/ могат да се открият на страниците на тогавашния вестник «Черноморски глас»,излизащ в Несебър.На него се позовава и един от историографите на «Слънчев бряг» инж.Симеон Мицов, вече покойник: «На 8 юни преуморените строители все още завиваха последните кранове в баните и окачваха осветителните тела в хотел «Калина» под окото на главния архитект на комплекса арх..Никола Николов.Директорът Анастас Каролев на няколко пъти ходи до ресторант «Нептун»,за да звъни във Варна за кацането на първите туристи от Прага на летището. Малко преди 16 часа всички служители на хотела с униформи заедно и директора и други 30-тина служители излизат заедно с група девойки в народни носии  на стотина метра пред хотела за да пресрещнат по-отпред пристигащите туристи.

Двата автобуса с туристи обаче минават по друг път и заобикалят посрещачите.В хотела ги посреща управителката Василка Фиданова.Екскурзоводът й остава паспортите и списъка на туристите. Администраторката попълва първата адресна карта за настаняване на турист № 1.Той е Вашек Силвестър от град Острава-Чехословакия».       

 В началото на историята си в курорта, а и по цялото Южно Черноморие, са били съсредоточени малко повече от 20 хиляди ваканционни легла.От 1989 г. насам базата на Слънчев бряг е нарастнала поне десеторно, а по целия южен бряг хотелите, ваканционните апартаменти и различни средства за подслон, предлагат половин милион легла.
Историята сочи, че заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. За да стане той реалност са били пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, храсти и цветя.

 

текстът е от книгата за Слънчев бряг: „Началото на 1959 г.

Източник: блиц

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Роки

Роки

09.06.2019 | 19:02

Беше туризъм сега е помия

Отговори
11 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?