Спират чешмите нощем с модерни джаджи

Пускат градските фонтанки в началото на май

Специални електроклапани поставят на всички градски чешми, за да се управлява автоматично пускането и спирането на водата през нощта. Идеята е на директора на общинското предприятие „Градини и паркове“ Стоян Алексиев, който счита, че трябва да се пести питейната вода. Устройствата ще намалят сметките, тъй като всяка фонтанка е оборудвана със собствен водомер и разходите се заплащат от бюджета на община Пловдив.     

„През последните години възстановихме много чешмички. По наша инициатива и благодарение на дарители бяха изградени нови. Това е важна придобивка за пловдивчани, особено в летните жеги. Водата обаче е безценен природен ресурс, който не бива да пилеем с лека ръка. Не е нужно питейните фонтанки да работят денонощно", коментира вчера Стоян Алексиев.  Той обясни, че електрическите механични устройства позволяват  въвеждането на работен режим в часовете, когато в парковете има хора. "Възстановяваме и спирателните кранчета, но почти никой не посяга към тях, а не искаме да оставяме водата да се разхищава през нощта“, допълни  Алексиев.

В града има над 50 питейни фонтанки, които ще бъдат пуснати в началото на май. В края на октомври всяка година повечето от тях се зазимяват, за да заработят отново напролет. Целогодишно работят чешмички в по-големите градини и паркове като Цар-Симеоновата градина, Дондуковата градина, на площад „Чехов“, твърдят от предприятието. При проверката на "Марица" се установи, че чешмата в Дондуковата градина до Дома на младоженците работи. Една фонтанка утолява жаждата на хората и в Цар-Симеоновата градина. Останалите, за които "Марица" писа завчера, че са пресъхнали, са с откраднати и счупени чучурчета, каза Стоян Алексиев и напомни за пореден път на гражданите, че трябва да пазят града.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?