Подай сигнал

Спец от МРРБ разкрил нередностите в Пловдив по ОП „Региони в растеж“

Пловдив

от Георги Василев 1312 прегледа 0

Спец от МРРБ разкрил нередностите в Пловдив по ОП „Региони в растеж“

Служител на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разнищил нередностите в обществената поръчка „Извършване на строително-монтажни работи за подобряване на градската среда в община Пловдив по три обособени позиции“ със средства от ОП "Региони в растеж". Тя бе спечелена от фирмите "Драгиев и Ко", "Пътища Пловдив" и "Агромах", макар те да са дали най-високи цени по трите позиции.

Служителят е подал сигнала, който е станал причина за започването на разследване, а по-късно и за налагането на финансовата корекция. Това съобщиха за „Марица“ от правния отдел на МРРБ. Заради неясни критерии, по които са избрани изпълнителите, община Пловдив губи над 1 милион лева, отрязани от общата стойност на проекта, която е близо 21 милиона лева с ДДС.

Съгласно правилата за управление и изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ всяка процедура, свързана с еврофондовете, минава през предварителен контрол и верификация за законосъобразност. Именно в този период са били засечени нередностите в Пловдив.

Като мотив за наложената финансова корекция беше изтъкнат и фактът, че при провеждането на поръчката общината е създала условия за ограничение спрямо чуждестранните кандидати. От министерството обаче уточняват, че в конкретния случай не са били подавани оферти от чуждестранни фирми, съответно не е налице отстраняване на такива от процедурата.

Коментари