Подай сигнал

Спасяването на редник Тотев

Едноактна пиеса от Спилбърг. Всяка прилика с действителни лица или събития е случайна и непреднамерена

Коментари

от Екип Марица 12719 прегледа 0

Спасяването на редник Тотев

Кметът Тотев се беше зарекъл да не се качва на асансьор до края на живота си след пропадането на Цв. Цв. Тотев беше сигурен, че тази дяволска машина е изобретена от някой прадядо на Славчо или поне от прабаба на Каназирева. Неговият ментор беше на друго, по-високо мнение. Ала и това в момента нямаше значение, защото кметът, без да ще, както се беше окахърил, влезе в асансьора на хотела и се случи най-страшното - заседна. Изби го студена пот и бързо набра по телефона Цв. Цв.

- Помощ! - развика се. - Спасявай ме!

- Пак ли, бе? - ядоса се ЦВ. - Ааа, стига вече, де! Пък и сега съм в процес на самоспасение. Да не си заседнал в някоя клетка в зоологическата градина, дето я няма?

- По-лошо - в асансьор!

Тотев чу в слушалката как Цв. си плюе в пазвата.

- Ауу, това вече не е шега - разтревожи се Цв. - Много късно проумяхме защо оня е написал "Приказка за стълбата", а не "Приказка за асансьора"... То и аз си джитках с личния асансьор, мислейки си, че няма кой да ме накаже. Ама както каза Бойко...

- Да се свети името му - прекъсна го уплашено Тотев и също си плю в пазвата.

- Та както каза шефът: може Бог да го накаже, може народът, може и аз! Тогава обаче не разбрах, че тези три лица всъщност са едно. Научих го по трудния начин.

- Е, не плачи де... - трогна се Тотев. - И аз късно разбрах кой е и пътят, и истината, и животът. - И си помисли: Ама защо ли се хванах с тебе!, а на глас каза: - Само с теб един до друг, само с теб, както пее Веско Маринов в песента "Приятелю мой"...

- Абе, то и Веско вече друга песен ще запее... Шефът не го обича. Обича  Лили Иванова.

- Ха, че защо нея?! - удиви се Тотев.

- Та кой друг ще доживее да пее на откриването на кабинета "Борисов 10"?

- Ох, така си е - въздъхна съкрушено кметът. - То кой да го измести. Отляво Лява България, отдясно Демократична България, по средата България на три морета. Много Българии, а Бойко е един! Ама на нас защо не ни вярват?

- Ами защото местните структури станаха месни - много суджуци се навъдиха по места - призна Цв. - Хем аз ги градих. Ала додето се усетя, и аз съм се облажил... За теб да не говорим.

- Сакън! - възропта Тотев. - Аз съм чист като излъскан метъл. Един мотор имам само на мое име.

- То пък едно име! - ядоса се Цв. - Как пък не можа да го изчистиш за 8 години? Ами брат ти? Дочувам, че е нагазил и в ай ти бизнеса. Помислил е и с какво да напълни и новите офиси на земята под "Каменица". Освен ония до хотела на твойта мама. Много забогатяхте, ей! И то, докато си на власт.

- Стига де, ще ме изкараш като фараон?

- Точно така. Защото дочувам и друго - галерията на "Гладстон" приличала на мавзолей. Явно си помислил и за бъдещето си...

- А, не гледам толкова далеч - изчерви се от скромност кметът. -  Ако обаче благодарните пловдивчани един ден решат да ме почетат като строителя на съвременна България... Опа, обърках се, исках да кажа на Пловдив... Помощ!

- Какво стана пак, бе?

- В асансьора светна някаква червена лампичка!

- А така, сега я втасахме! - впаникьоса се Цв. - Значи шефът е наблизо, надушил те е!

- Мамка му - ошашави се Тотев. - Само Зико му е казал... Издал ме е, че не съм милионер.

- А сега, де? - недоразбра Цв.

- Ами, казал му е истината - че съм мултимилионер - смотолеви кметът.

- Е, сега вече ще ти светне и синята лампа, направо да отварят мавзолея на "Гладстон". 

- Моля ти се, спаси ме за последно!

- Вече не мога. Замитай следите.

- Ама как?

- Първо напълни с някакви животинки проклетата зоологическа градина, може и с бездомни кучета и котки. Тигърът го остави на този, който ще те наследи след изборите. Ще има нужда, ако реши да се самоубие по по-мъчителен начин.

- Ами какво да правя с парите, дето усвоихме за Колодрума, за Транспортния проект, за Голямата Базилика, за площада... 

- Питай мама Роза.

- Мамка му! Ами ти? Сформирай поне една ротичка за спасяването на клетия редник Тотев! Поне аз трябва да оцелея! Питай мама...

От телефона се разнася заглъхващият глас на Цв. Цв., който, отдалечавайки се, си тананика с тъга: Здравей, конгрес, здравей, здравей...

Останал сам в заседналия асансьор, Тотев започва да блъска по врата и да призовава шумерските богове на помощ. От далечината долита вой на сирена.

"Ето я, задава се синята лампа!", ужасено помисля кметът.

Ала сгреши. 

Един от клиентите на хотела, който чу какво става в асансьора, беше позвънил на едно друго място и сега насам летеше линейка с мъже с бели престилки вътре.

                                                              Завеса

 


 

Коментари


и двамата са за бесилото!

Браво на Марица и най-вече на гл. редактор г-н Чернев! Поклон!

Мозъците на Еретика и Политически закон , но не и на истинските пловдивчани !!!

И таз добра а бе тъпунгери.Какво не ви е ясно че Рловдив си е червен да лесно а не само червен и от това няма спасение.

Никога не казвай никога.

На умряло куче нож вадите ! Не се подхлъзвайте обаче с мечти за изборите ! Пловдив никога няма да бъде червен !!!

Нейно Високоблагородие г-жа Розентауър требе да го пляска по-често с влажен парцал по лимбизията.

Ама вие от Марица ставате за сценаристи!Един път да ви похваля......

Tozi Totev , vse e namrashten...

Какво ще прави този честен , кмет в тази корупционна среда ! / Докъто не падне системата , искаш или не .......кр........деш, защото иначе те няма !!!

Спасяването на редник Тотев може да бъде само чрез обективна съдебна сага, добър обвинителен акт и страхотна килийка с южно изложение. Там ще му се израдват братя мангасарян и хорицата с дебели криминални досиета. Пловдив има нужда от добър и честен кмет. Тотев олицетворява корупцията и безскрупулността.

Нищо подобно.Филм се прави за интересна личност,с качества .Маминият е тьпо парче и ще изгние в затвора лъскайки бастуните на мангалите

That's what women want.

Маминият се превърна в символ на корупцията Скоро и филм ще има за него Холивуд се интересува

Не знам за бездомни животинки, но поне да сложи един доилен апарат в зуууто. И така ще имаме музей на прехода вместо зоопарк.

Този материал е за златния фонд Великолепно попадение

Липсва аристокрацизма на ПУЦ-а ...

браво на автора

Божията мелница мели безпощадно Тя ще премели и злото в Пловдив Иван Тотев Амин

Май 2011 събрание на ГЕРБ Иван тотев,е областен управител -- много обичам да мачкам кмета Славчо атанасов Светото писание--не прави на другия това,което не искаш да се случи на тебе

лошо седларов лошо - роднина милиционер,роднина милиционер - това е мотото на гешевтарската гейберастко-седесарска сган...

тотю в затвора

Да живее Тотев най великия кмет на пловдив

Браво

А малките кметчета - кога?

Тотю се превърна в нарицателен образ надмина големанов

Гадничко ли ви е тотевисти. А га мачкахте народа и крадяхте хубаво ви беше

ПоЗдравления за автора

Абе, тая Марица стана пародийна, жълта медия... Вместо да пишете такива троладжийски текстове и разни статии за Сузанита, Криско и сие, вземете напишете нещо за култура, изкуство. Малко да помогнете за духовното и интелектуално извисяване на народа. С такива просташки методи, не се прави градивна промяна. Но на поредната платена медия, какво ли обяснявам. Сигурно и коментарът ми няма да изкара дълго на бял свят... Даже няма и да влизам повторно в статията. Хубав ви ден... И хубав живот!

"Марица",не се кахърете, ако не е Цветанов насреща са Петър С. и Муравей Р. Докато е коректен с тях /защото не всеки път е бил/, няма да бъде пипан. Мама и братчето също. Ще си харчат мултимилионите придобити през кметуването щастливи.

Много пинизчийски материал.Тъпакът се очакваше да се превърне в литературен образ

Не ми се гледа тази пиеска.