Сопот дава рамо на пенсионерите, доплаща картите за автобус

Не компенсираме превозвача, даваме социална подкрепа на възрастните хора, заяви заместник-кметът Николай Новаков  

Община Сопот дава социална подкрепа на пенсионерите, местната власт поема увеличението на картите за пътуване по линиите Сопот-Карлово и Анево-Сопот-Карлово. Това реши на свое заседание снощи Общинският съвет на Сопот. До него се стигна след като местен превозвач поиска нова цена за автобусните превози за хората от третата възраст, цената на картите според фирмата трябвало да скочи от 20 на 30 лева за тримесечие. За да подпомогне възрастните хора, които имат нужда от социална подкрепа, местната власт реши да задели от бюджета 6000 лева, с които да осигури доплащане на картите за пенсионерите. Парите ще стигнат да се поеме увеличението на  около 300 автобусни карти от 1 юли до края на годината. Предложението е на кмета на Сопот Деян Дойнов. То е  продължение на социалната политика, която екипът на му води от началото на мандата си.  То бе прието единодушно от Общинския съвет.

С това решение не компенсираме превозвача,  който поиска увеличението, ние даваме социална подкрепа на пенсионерите, заявиха председателката на Общинският съвет Мариана Кацарова и заместник-кметът Николай Новаков. Средствата са от местните приходи в хазната. Напълно реалистично е от началото на следваща година общината да осигури безплатен автобусен превоз за своите жители, заяви Николай Новаков. Това ще струва на общинската хазна около 60 000 лева, средствата ще бъдат гарантирани от местните приходи, посочи той.

Придобивката ще ползват около 300 пенсионери. За да я ползват всеки, който желае и има право, трябва да попадне заявление в общинската администрация, след което ще му бъде изплатена сумата от 10 лева за три месеца, с която той ще доплати увеличението на картата за пътуване. Картата за пътуване по линиите Сопот-Карлово и Анево-Сопот-Карлово важи само за една от линиите, по избор на нейния притежател. Той трябва да е жител на община Сопот, като удостоверява това с документ за постоянен или настоящ адрес.

Предложението на кмета Деян Дойнов бе представено в Общинския съвет от заместник-кмета Николай Новаков. Преди това то бе обстойно обсъдено в комисиите на местния парламент, а председателят на Общинския съвет Мариана Кацарова направи консултации по проблема с експерти в Областната администрация.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Камата

Камата

12.07.2019 | 09:05

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?