Сопот дава още 80 бона на общинската болница

За осем месеца местната власт подкрепи здравното заведение с 550 000 лева

Общинската болница в Сопот получава нов безлихвен заем в размер на 80 000 лева. Това реши Общинският съвет на своето последно заседание. Предложението бе на кмета Деян Дойнов.

Здравното заведение е многопрофилна болница за продължително лечение и в него се лекуват пациенти от региона от Калофер до Клисура, както и от по-далечните общини - Пирдоп, Хисаря  и Калояново. Основно в болница „Иван Раев” се лекуват хора, прекарали инсулт и инфаркт, както и други заболявания, изискващи продължително лечение. 

Парите, които Общинският съвет заделя за МБПЛ "Иван Раев", са заложени в бюджета на общината за 2019 година и затова не се налагат промени в основната план-сметка, стана ясно на заседанието на съветниците. С тези пари ще бъдат изплатени просрочени задължения към местни данъци и такси в размер на малко повече от 39 000 лева и към доставчици на стойност близо 41 000 лева.

 Това не е първото решение, с което Общината и Сопотският парламент подпомагат общинската болница. В продължение на осем месеца лечебницата получи помощ от  550 000 лева. От тях 360 хиляди лева са за капиталови дейности, а 180 000 лева са пряко за дейността на здравното заведение.

Заместник-кметът на Сопот Николай Новаков обясни необходимостта от тази подкрепа с факта, че назад в годините са били създадени актове за установяване на данъчни задължения, които няма как да се избегнат по закон, а те генерират ежедневно лихви, които на годишна база са не по-малко от 60 хиляди лева. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?