Сопот чества 150 г. от рождението на ген. Вазов

Сопот чества 150 години от рождението на ген. Владимир Вазов. Проявите,  посветени  на героя от Дойран, се организират от общината и са в центъра на майските дни на културата. На 16 май, в 11.30 часа, ръководството на общината и граждани ще положат венци и цветя на паметника на двамата братя - генералите Георги и Владимир Вазови, издигнат до родната им къща в Сопот.

Ген. Владимир Вазов е  сред най-големите български военачалници и един от малкото чужденци, чиито имена са записани във военната история на Англия. Трябва да победим или да умрем - друг избор няма! - това са негови думи на Дойранската епопея в Първата световна война.  Именно с тази победа той остава не само в българската история.

Години след боевете през 1936 г. английските ветерани го канят като един най-достойните си противници на бойното поле да присъства на конгрес на организацията „Британски легион”, честващ победата на имперската армия през Първата световна война. Посрещат го с уважение и големи почести. Когато минава, е построен почетен легион със знамена.  На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн заповядва: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов - победителят от Дойран!“.

Владимир Вазов е роден  на 14 май 1868 г. в Сопот. Той е осмо дете в семейството. Брат е на писателя Иван Вазов, на генерала Георги Вазов и на политика Борис Вазов.

През 1886 г. Владимир Вазов издържа успешно приемния изпит и постъпва във Военното училище в София. През Балканската война (1912 - 1913) полковник Вазов командва 4-ти скорострелен артилерийски полк в 1-ва пехотна софийска дивизия, но най-големите му успехи са през Първата световна война.

През 1926 г. става кмет на София. По време на неговото управление до 1932 г. е реорганизирана пожарната, изградени са рилският и витошкият водопровод, разширена е електрификацията, усъвършенстван е градският транспорт.

Общината организира още няколко прояви в негова чест.

 Следобед в 16.30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се състои среща с проф. Боян Биолчев.

На 16 май, сряда,  в 18.00 часа проф. Огнян Герджиков ще представи соята книга „Аз не бях политик”, в срещата ще участва и писателят Недялко Йорданов.

На 17 май, четвъртък, за първи път ще бъде връчена награда „Съба Вазова”. Призът бе учреден миналата година от специалния Вазов комитет, който определя носителя и на наградата за литература на името на народния поет.

И двете вечери в Сопот ще има  грандиозни рок концерти. В сряда  на сцената край паметника на Иван Вазов ще забият Васко Кръпката и Подеуне блус бенд,  в четвъртък Фънки, Стенли и приятели ще радват сопотненци. Известни групи ще подгряват и двете вечери - Stenli Stefanof - Projekt  и Miror.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?