София ни бие с 60 на сто по заплати

Животът в Пловдив само с 10% по-евтин от столицата

Животът в Пловдив е по-евтин от този в столицата, показва изследване Numbeo, сайт за измерване на разходите за живот в различните градове по света. Вторият по големина град у нас отстъпва на столицата само с 10%. Сметките показват, че едно средностатистическо четиричленно семейство в града под тепетата трябва да има доход от 2727 лева месечно, за да покрива основните си нужди. За сравнение в столицата домакинството трябва да вади минимум 3060. Сумата обаче скача и за двата града, ако двойката няма собствено жилище. За да се оправят със сметката за наема, семействата, които живеят в Пловдив, се нуждаят от 3088 лв. Това означава, че за да поддържат същия стандарт на живот като тези, които имат собствен дом, са им нужни по още 361 лв. В столицата пък месечният им доход трябва да е поне 3700 лв.

 


От данните става ясно още, че на човек в Пловдив се падат по 777 лв., за да може да покрива нуждите си, и още допълнително над 100 лв., за да пребивава в София.

 


Цените на наемите в града под тепетата са между 35-40% по-ниски, отколкото в столицата. Апартамент в центъра на София е средно около 710 лева месечно, докато в Пловдив за същата локация нашенците ще олекнат само с 460 лв. Стоките и продуктите в Пловдив са със 7,80% по-ниски от тези в София, а на услугите - с до 10%. По-евтини са и ресторантите. Докато в града под тепетата меню за двама в ресторант е средно 40 лв., то в София отиват поне 50 лв.

 


Местната покупателна способност на пловдивчани обаче е с 15.10% по-ниска от тази на софиянци. Това се дължи на факта, че заплатите във втория по големина град в страната са по-малки. Според официалната информация от НСИ брутната месечна заплата в област Пловдив за март 2019 г. е 1071 лв, в София - 1724 лева. Така излиза, че столичани печелят до 60% повече.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Даа

Даа

25.07.2019 | 15:41

В София получаеат повече и по добре живеят от много отдавна

Отговори
0 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?