Социалният министър отказва коментар за скандала в НОИ

Социалното министерство отказа да коментира казуса с изчезналите досиета в ТП на НОИ в Пловдив. Поради големия обществен интерес и тъй като при установяването на липсата настоящият социален министър Бисер Петков е бил управител на НОИ, в. "Марица" попита: 

1. Правена ли е инвентаризация преди преместването на ТП на НОИ през 2004 г. и защо липсата на досиета се установява чак през 2013 г.? 

2. По данни на настоящето ръководство всички 240 изчезнали преписки са за пенсии, отпуснати през 2000-2001 г. Какъв е бил регламентът тогава:

- През колко служители е минавала една преписка и на какви позиции са били? Кои са финансовите контрольори, пр​ез които са преминали тези 240 досиета? Има ли индикация да са обработвани от едно и също лице?

- Как се е съхранявала документацията и на кои длъжностни лица е било вменено да я опазват? 

3. През 2013 г. настоящият социален министър Бисер Петков е оглавявал НОИ и лично е бил запознат с проблема от Розалия Джинева. Каква е неговата позиция по случая, който води до щета за държавата и засяга пенсионните права на стотици възрастни? 

4. След установяването на липсата какво предприема работодателят: извършена ли е проверка, включително, но не само, от Инспектората на НОИ, поискани ли са обяснения от конкретни длъжностни лица и от преките им ръководители? Образувани ли са дисциплинарни производства и ангажирана ли е дисциплинарна отговорност спрямо длъжностни лица от ТП на НОИ - Пловдив? Има ли освободени?

5. По наши данни щетата е около 10 млн. лв. Кой ще поеме възстановяването им или те ще останат щета за фиска и данъкоплатците? 

Въпреки молбата за писмена позиция от пресцентъра на МТСП заявиха устно, че не могат да се произнесат, понеже министерството не е принципал и НОИ е независим институт, към който следва да се отнесат въпросите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?