Подай сигнал

Смут сред школски шефове заради ученика-атентатор

Началникът на РУО Иванка Киркова не е уведомена от службите или от училището на тийнейджъра

Образование

от Елица Кандева 1439 прегледа 0

Смут сред школски шефове заради ученика-атентатор

Новината, че непълнолетен радикализиран ученик от Пловдив е готвел самоубийствен атентат, хвърли в смут училищни директори под тепетата. Те твърдят, че в гилдията не се е разчуло за ареста на момчето след специализирана акция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни.

Както „Марица“ съобщи, 16-годишен тийнейджър от българско семейство е задържан в четвъртък, а вчера специализираният съд е гледал мярката му. Съмненията са, че в последните месеци момчето е попаднало под влиянието на терористична организация и под нейните указания самичко е сглобило бомба самоделка, която имало намерение да взриви.

По неофициална информация младежът е ученик от елитна гимназия под тепетата.

Не съм уведомена за такъв случай, коментира пред „Марица“ Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив. Правилата при всякакви инциденти повеляват тя да бъде уведомена в рамките на час. Киркова обаче уточни, че в случая не се знае къде е разкрит заговорът и дали арестът на момчето има връзка с училище. Освен това е имало прецеденти в миналото, когато при случаи с криминален елемент полицията изрично е предупреждавала да не се оповестява. Това, че не е подадена информация до РУО, не означава, че са погазени регламентите, може би случаят го налага, допусна Киркова.

Очаква се МВР, ДАНС и прокуратурата да оповестят подробности в следващите часове.