Смяната на времето е отживелица, трябва да се отмени

Вече ни се отразяват не толкова естествените биологични цикли, колкото изкуствено наложените

Панайот Рандев е ръководител на Институт Ре-Генезис и на фондация "Човек Плюс". Бил е ръководител на Асоциацията на училищните психолози в България. Работил е в БАН - Институт по психология, преподавал е в НБУ и БСУ, бил е главен психолог на Сухопътните войски на Българската армия. Ръководил е проекти по PHARE, UNDP, USAID, СЗО. Член на международни професионални организации и мрежи като IPPA, ENPP, ISPA, EAWOP.

 
- Вредна ли е за здравето смяната на часовото време?

- Когато е въведена смяната на времето у нас през 1979 година, мотивите са били икономически - да се пести енергия. Оценките обаче показаха, че пестенето е в рамките на 56 стотинки за човек - все едно един ден да икономисате от включените си лампи вкъщи. Т.е. от икономическа и енергийна гледна точка няма особен смисъл. Следователно тази постоянна смяна трябва да се отмени.

Различните хора с различни темпераменти имат различни реакции на промяната. При по-малките деца и при младите хора адаптацията е по-безболезнена, особено при мъжете.  Жените са по-чувствителни, при тях могат да се получат няколко дни дискомфорт. При по-възрастните хора - над 60-70 години, с устойчиви стереотипи и цикли, затруднението е по-голямо.

Смятам, че психологически погледнато, не е добре да има такава промяна на времето, тъй като при определени категории хора - може би между 10 и 30 процента, ще имат няколко дни необходимост от реадаптация.

Какви са най-често срещаните физиологични последици от смяната на стрелките?

 - Проблемите не са еднакви при всички хора, а са диференцирани. Повече проблеми изпитват жените, възрастните, както и хората, които имат относително строг режим на  работа - шофьори например. Затрудненията на тези хора обаче ще са  преходни, в рамките на 3-4 дни. При някои може да има по-голямо емоционална възбудимост, раздразнителност. Като цяло обаче това са преходни състояния. 

- Защо адаптацията към лятното часово време се смята за по-трудна, отколкото към зимното?

- Според мен това е по-скоро субективно усещане, не е въпрос на физиология. Има ритми на тялото - дневни, годишни. Като цяло обаче изкуственият начин на живот, който водим - при постоянно включени лампи, компютри, телевизори, измества нещата. Вече ни се отразяват не толкова естествените биологични цикли, колкото изкуствените цикли на местоработата, местоживеенето. 

- Според статистиката в дните непосредствено след смяната на времето зачестяват катастрофите, самоубийствата...

- Засега не можем да кажем категорично, че тези неща са свързани. Има изследвания за и против. Трябва да се направят т. нар. метаизследвания, т.е. да се направи общ анализ примерно на 50 изследвания. Смятам обаче, че подобен анализ едва ли ще покаже ясна връзка. Що се отнася до недоспиването - причини човек да не се е наспал има много. 

Ако зависеше от вас, какво решение е най-разумно да се вземе за България?

- Веднага бих отменил промяната на часовото време, стига да имам тази власт.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?